Autó

2013.06.05. 21:39

E-learning: KRESZ-tanfolyam az interneten

Szeged - Az internetről, egyénileg, saját időbeosztással is megszerezhető a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti tudás. A Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramban köznevelési intézmények diákjai és pedagógusai négy kategóriában (AM, A1, A2, B) regisztrálhatnak ingyenes tanfolyamra. <br>

Vida-Szűcs Imre

– Az e-learning-képzés annak előnyös, aki elfoglalt, váltott műszakban dolgozik, vagy kisgyermekes, és nem tudja a gyermeket hová tenni. Nincs megadva, hogy mely napokon mettől meddig kell a tanteremben ülni, hanem a saját időbeosztásának megfelelően bárhol rá tud kapcsolódni a tanuló a saját felületére. Maga határozza meg, hogy mennyi időt akar tanulással eltölteni. Olyan ez, mint egy interaktív tankönyv, érthető és jó a tananyag – mondja [namelink name="Németh László"], az állami tulajdonú Kiskun Autósiskola szegedi kirendeltségének vezetője. Iskolájuknál egy éve vezették be az új típusú képzést.

Az e-learninges tanulás a szakember szerint nagyon hatékony. Fotó: Karnok Csaba

Az e-learninges tanulás a szakember szerint nagyon hatékony.
Fotó: Karnok Csaba

A gyalogosok, kerékpárosok védelmében

„Felmérések szerint a gyalogosok és a kerékpárosok jelentős része a legalapvetőbb közlekedési ismeretekkel sem rendelkezik, ami jelentős szerepet játszhat az elmúlt év baleseti statisztikáiban: az országos rendőrfőkapitány-helyettes tájékoztatása szerint tavaly 605-en haltak meg közlekedési balesetben, 28 százalékuk gyalogos volt. A gyalogos balesetek aránya az utóbbi tíz évben még soha nem volt ilyen magas, mint tavaly" – írja a tanuloknak.hu. Nem titkolt célja tehát a projektnek a gyalogos balesetek megelőzése.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium bízta meg a Nemzeti Közlekedési Hatóságot, hogy valósítsa meg a közúti közlekedés biztonságát szolgáló programot június 18-áig. Eddig regisztrálhatnak a www.tanuloknak.hu oldalon köznevelési intézmények pedagógusai és tanulói, akiknek ingyenesen bocsátják rendelkezésükre az e-learning-tananyagokat és módszertani segédanyagokat. Harmincezer tanuló és – a projektben önkéntesen részt vevő – további ötezer pedagógus juthat ingyenesen AM, A1, A2 vagy B kategóriás képzéshez.

Hogyan érhető el, hogy a tanulók lelkiismeretesen áttanulmányozzák az oktatási anyagot? – Különböző ellenőrzések vannak beépítve: aki átvesz egy fejezetet, addig nem tud tovább lépni a következőre, amíg az ismétlő tesztkérdéseket házivizsga-szerűen nem tudja megfelelően megoldani. A végén szintén házi vizsgához hasonlóan kap teszteket. Amikor azokat is megfelelően ki tudja tölteni, akkor kapja meg elektronikus úton az igazolást, hogy sikeresen elvégezte a tanfolyamot – magyarázza Németh László iskolavezető, akinek az a tapasztalata, hogy az e-learning-tanfolyamokon részt vevő hallgatók az elméleti vizsgán nagyobb arányban sikeresek, mint a tantermi képzést választók.

A kerékpárosok jelentős része a legalapvetőbb KRESZ-szabályokat sem ismeri. Illusztráció: Karnok Csaba

A kerékpárosok jelentős része a legalapvetőbb KRESZ-szabályokat sem ismeri.
Illusztráció: Karnok Csaba

Iskolája válogatja, de általában olcsóbb az új típusú tanfolyam. Jelentkezni vagy önállóan, az interneten lehet, vagy egy autósiskola segítségével – utóbbi azért javasolt, mert így konzultációt biztosítanak. A Kiskun Autósiskolánál a tervek szerint ősztől bevezetik az e-learning-képzést teherautó, nehéz pótkocsi kategóriában is.

Jön a nyár, és te szeretnél a volán mögül integetni a csajoknak?

Elvinnéd vásárolgatni a barátnőidet, és már csak egy jogosítvány hiányzik hozzá? Nyerj B kategóriás elméleti és gyakorlati autóvezetői tanfolyamot a Délmagyarországgal és Délvilággal! Öt héten át minden csütörtökön közlünk az újságban KRESZ-feladványokat – ez a negyedik alkalom. Nem késő még bekapcsolódni a játékba, az első három forduló megfejtéseit is várjuk a [email protected], illetve a Délmagyarország Kiadó 6729 Szeged, Szabadkai út 20. címre. A megfejtéseket hetente és egyben is be lehet küldeni június 20-áig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!