Borfesztivál

2016.05.19. 14:16

Kóstolótippeket adott a testŐr: a tévés Vámos Erika titokban borszakértő

Felsőfokú borszakértővé képezte magát egy tévéfelvétel után a TV2 műsorvezetője. Vámos Erika érdeklődését egri tartózkodása csak fokozta: bár szívesen lenne pincetulajdonos, egyelőre a Több mint testŐr című magazinműsorral foglalatoskodik. Közben néhanapján nem csak az egészségére, hanem az egészségéért is koccint.

Tudta-e?

 

A Wine and Spirit Education Trust, azaz a WSET kurzusán végzett Vámos Erika – ez a borismereti képzést nyújtó iskolarendszer világszerte elismert. Alapfokú képzése borkínáló, középfokú borszakértő, felsőfokú pedig sommmelier végzettséget ad.

A több mint testŐr című magazinműsor 10. születésnapját ünnepelte nemrég a TV2-n, amelynek Vámos Erika nemcsak műsorvezetője: producere és szerkesztője is. Még a kezdetekkor forgattak egy borkurzuson, annyira megszerette, hogy be is iratkozott. Pár év alatt – némi várakozást beleértve – felsőfokú végzettséget szerzett – nő és vegán létére.

 

Félre a pogival!

 

 – A boron kívül nem szerettem soha más alkoholtartalmú italt. Tíz évig laktam Egerben, számos helyi borász borával ismerkedtem ott meg. De bárhová mentünk, a helyi barátaim javaslatára hallgattam, ez is a tanulás mellett szólt – emlékezett vissza. Azután tanulmányai során megesett, hogy egy nap alatt negyvenféle bort kóstolt Vámos Erika. Ennyi fajta esetén még a tanulók is már kiköpik a bort, ám egy kurtább borsort egy fesztiválon bárki aggódás nélkül élvezhet. A műsorvezető még tippet is adott, hogy jobban érezzünk minden aromát, ízt és illatot. Eszerint két tétel között a kóstolásokon semleges ízű pékárut eszegessünk. A sós süteményektől nem érezzük az ízeket, ezért felkarikázott, sótlan tejes kiflit vagy pászkát ajánl a testŐr a hasonló „fesztiválhelyzetekre". (Az ittas állapot megelőzésében a zsír is sokat segít, de nem sok borimádó hajtana fel belőle egy pohárkával. Ezért inkább arra ügyeljünk, hogy együnk valami tartalmasat a kóstolgatás előtt.)

 

Teszteli érzékeit

 

Nem gondolom, hogy borásszá válok, de dédelgetett álmom, hogy ha már nem leszek aktív, visszaköltözöm Egerbe, és nyitok egy kis borszaküzletet, vagy a Szépasszony-völgyben veszek egy kis pincét – árulta el a műsorvezető, aki addig is a netről kortyolgat. A boros webáruházak kínálatát áttekinthetőnek tartja, és kedvezőbb árúnak, mint az üzleteket.


Mégsem mindennap böngészi e kínálatot. Bármennyire is szereti, vörösbort – ide tartozik nagy kedvence, a pinot noir – nemigen fogyaszt, mert elszínezi a fogakat – különösen a fehérítetteket. Ezért inkább a száraz fehérek és a rozék kerülnek alkalmanként a poharába, bár mostanában a pezsgőt könnyedebbnek érzi. Nincs kedvenc borvidéke, de néhány fajta, mint a juhfark, az Irsai Olivér, vagy a zöldveltelini különösen kedves számára.


Mindig teszteli, felismeri-e az íz- és illatjegyeket, nemrég a Kertész Családi Pincészetnél „vizsgázott" Etyeken kiválóan. Ahogy mondja, érzi, hogy ezt nem lehet elfelejteni. De szakismerete miatt nem néznek rá furán. – A nők nem értenek kevésbé a borokhoz, ám a borászlét komoly fizikai munkát jelent, talán ezért is választja kevesebb nő ezt a pályát – fogalmazta meg, miért nem ciki, hanem inkább büszkeség nőként a borok felé kacsingatni, persze az egészségesnél nem sűrűbben.

 

Macskajaj ellen tea

 

Vámos Erika nem csak ügyel az egészségére, a vegán étrendet követi – ez összefér a mértéktartó borfogyasztással. – A bor csökkenti a vércukorszintet, így napi egy pohár, azaz két deciliter segíthet annak szabályozásában, ezáltal – a száraz fajták – az éhségérzetet is csökkentik. Mivel a bor nem állati eredetű, nyugodtan fogyaszthatom, sőt, még a Bibliában is szerepel, tehát nem egy ördögtől való dolog. Nem véletlenül találni pár palackkal a bioboltok polcain is, még mindig a legkulturáltabb és legegészségesebb módja a hangulat fokozásának – magyarázta a műsorvezető, aki többé-kevésbé nyers ételeket fogyaszt, de pár zöldség azért főtten szerinte is finomabb, belefér az étrendbe egy-egy zöldségleves. Így elboldogul a fesztiválokon: a legtöbb rendezvényen talál valami kedvére való fogást. Közben sportol is, heti kétszer-háromszor biztosan megfordul az edzőteremben. A mindig fitt tévés azért pár ötlettel segít nekünk, fesztiválozóknak is formába lendülni egy-egy (túl) jól sikerült kóstoló után. – Másnap mindig kell a folyadék, a teák, különösen a májvédő fajták jöhetnek jól ilyenkor. De egy kiadós ebéd és az izzadás, mondjuk egy szaunázás szintén sokat segít a regenerálódásban – vallja.

 

 

NÉVJEGY

 

Vámos Erika 41 éves, 2006 óta vezeti a TV2 Több mint testŐr című, életmóddal foglalkozó magazinműsorát. Ma már a TestŐr magazin főszerkesztője, rádióműsort is vezet. Szeret olvasni, szívesen járja a pilisi erdőt. Lelkes színházba járó, az indiai kultúra szerelmese.


Így töltsük le a Frappét! 


1. Androidos telefonunkon kattintsunk erre a címre.

2. IPhone telefonunkon kattintsunk ide.

3. Vagy pedig nyissuk meg az okostelefonon lévő Play Áruház vagy App Store applikációt, és keressünk rá a Frappé névre! 

4. Ha okostelefonon megnyitjuk a www.frappeapp.hu oldalt, ott is megtaláljuk a két áruház letöltési ikonját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!