Borfesztivál

2016.05.19. 17:49

Vinum Academiae at Universitatis: idén is megválasztották a tudósok borát

Miként került kapcsolatba a bor és a tudomány? Erre válasz a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság közös borbírálata.

A „tudósok borává" választott nemes nedűk bemutatóján [namelink name="Csernus Sándor"], az SZTE történésze, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnökségi tagja azt mondta: – A tudomány és a bor összefonódása Széchenyi Istvánhoz is köthető, aki nemcsak az Akadémiával, hanem a borkultúrával is törődött. Az általa támogatott első, 1857-es magyar, általános mezőgazdasági kiállításon 2001 magyar bort mutattak be.


Így aztán mi sem természetesebb, mint hogy az Akadémia és a szegedi egyetem ezt a folyamatot tiszteletben tartja a mai napig. A bacchusi hagyományok tisztelete mellett a mértékletességre irányítjuk a figyelmet az SZTE és a SZAB közös borbírálatával.

A Vinum Academiae at Universitatis címet kapta 2016-ban: prémium kategóriában fehérborként a Nagy-Somlói Juhfark 2015 (Laposa Birtok Kft.), prémium kategóriás vörösborként a Capt Cuvée 2008 (Dániel Pince), rendezvény fehérborként a Mátrai Chardonnay 2015 (Bárdos és Fia Pincészet), rendezvény vörösborként a Villányi Cabernet Sauvignon Classicus 2012 (Koch Csaba Vin Art Pincészet). A legtöbb pontot kapta, így különdíjat nyert a Villányi Csanád Cuvée 2012 (Koch Csaba Vin Art Pincészet).


A Szegedi Tudományegyetem, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság és az SZBK borait megkóstolhatják a szegedi borfesztivál időszakában is a borbarátok. Május 16-án 16–16.30 között a Szegedi Borfesztivál Klauzál téri színpadán megjelennek „A tudósok bora" borbírálat résztvevői és a nyertes pincészetek képviselői, hogy a közönséggel együtt kóstolják meg ezeket a borokat, és szóljanak e nemes italok érdemeiről, a borfogyasztás kultúrájáról.


Így töltsük le a Frappét! 


1. Androidos telefonunkon kattintsunk erre a címre.

2. IPhone telefonunkon kattintsunk ide.

3. Vagy pedig nyissuk meg az okostelefonon lévő Play Áruház vagy App Store applikációt, és keressünk rá a Frappé névre! 

4. Ha okostelefonon megnyitjuk a www.frappeapp.hu oldalt, ott is megtaláljuk a két áruház letöltési ikonját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!