Az összefogás sikere

2023.08.28. 11:03

Németh Balázs: leesett mindenkinek az álla, én sem számítottam arra, hogy ennyit tud az atlétika

A budapesti atlétikai világbajnokságot szervező cég vezérigazgatója elmondta az első tapasztalatait a világbajnokság vasárnapi esti zárását követően.

MW

Németh Balázs, a budapesti atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója a verseny zászlójával a vb záróünnepségén a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 27-én. Mellette Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke (j)

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Németh Balázs volt a Sportrádió vendége, ahol kiemelte, hogy négyszázezer embernél is több volt kint a Nemzeti Atlétikai Központban kilenc nap alatt. 

Leesett mindenkinek az álla, én sem számítottam arra, hogy ennyit tud az atlétika, a stadion, a szervezés. Sokkal jobb volt, mint amit megálmodtunk

– mondta a Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója az Origo összegzése szerint.

A budapesti atlétikai világbajnokságot szervező cég vezérigazgatója köszönetet mondott az önkénteseknek és a kollégáknak, hogy nem volt pánik soha a szervezők között. 

COE, Sebastian; NÉMETH Balázs
Németh Balázs, a budapesti atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója beszédet mond a vb záróünnepségén a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 27-én. Mellette Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Megjegyezte: 

sok nagy eseményt szervezett az ország, ekkorát még nem, de sikerült olyan embereket, alvállalkozókat szerződtetni, akik már dolgoztak ilyen eseményeken. 

Rengeteg külföldi szurkoló érkezett, negyven százalék volt nem magyar. Sokat kellett dolgozni azon, hogy telt ház legyen. Egy jó kampánnyal sikerült megoldani, hólabdaeffektussal értük el, hogy egyre nagyobbra gyúrtuk a rendezvényt. De ezzel csak azt értük el, hogy sokan legyenek, a hangulat az egy másik dolog. Az egész városban érezhető volt a vb jelenléte, egyre felfokozottabb hangulatban érték el a stadiont a szurkolók, akik megbecsültek minden eredményt. Érmet, országos csúcsot, de a legutolsót is hatalmas taps, őrjöngés fogadta

– mondta a szervezőbizottság elnöke, aki arra is kitért, miknek kell lenniük a következő lépéseknek.

Németh Balázs kiemelte: 

„Sokkal több rajongója lett ennek a sportágnak, ez pedig az atlétikai szövetség dolga. A legnagyobb gond a szakemberhiány, de reméljük, ez is megoldódik. Próbáltunk úgy szervezni, hogy haszonnal jöjjünk ki ebből. Politikai oldaltól függetlenül látni kellett, hogy megéri ide nagy eseményeket hozni, reméljük, ezt sikerült elérni.” 

Fürjes Balázs: az összefogás világsikere volt a budapesti világbajnokság

 Az összefogás világsikerének nevezte a vasárnap zárult budapesti atlétikai világbajnokságot Fürjes Balázs, a vb szervezőbizottságának társelnöke.

A sportvezető az MTI-nek hétfőn reggel azt emelte ki, hogy Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseménye minden tekintetben világsiker lett, amit a számok is alátámasztanak.

„A vb-n 195 ország atlétái álltak rajthoz, ilyen egyetemes részvételt sportban csak a nyári olimpiai játékok érnek el, más sportág világbajnoksága erre nem képes” – hangsúlyozta, majd megemlítette, hogy több mint 2200 sportoló vett részt a versenyeken, az edzők és csapattagok száma jóval ötezer felett volt.

„A vb alatt 2500 magyar önkéntes segítette a szurkolók és a versenyzők kiszolgálását, a vb sikeres lebonyolítását. A világ minden kontinenséről, több mint 120 országból érkeztek szurkolók Budapestre” – összegzett.

Kiemelte, hogy az eladott jegyek száma meghaladta a 400 ezret, amire még a sportág nemzetközi szövetsége, a WA sem számított.

A kilenc nap alatt az esti döntők átlagos nézőszáma meghaladta a 95 százalékos telítettséget, a döntők többségén telt ház volt, az első napon pedig, a kalapácsvető Halász Bence selejtezőjén már délelőttre is minden jegy elkelt, ez példa nélküli” – hangsúlyozta, és felhívta a figyelmet, hogy a televíziós közvetítéseket világszerte több mint egymilliárdan követték érdemi időben.

Elmondta, a világbajnokságból Magyarország is profitált. Megjegyezte, hogy az összes Budapestre érkezett vendég, sportolók, csapattagok, hivatalos vendégek, szurkolók, újságírók, dolgozók összességében több mint félmillió vendégéjszakát töltöttek a budapesti szállodákban és több milliárd forintot költöttek el Magyarországon.

„A világbajnokság összekovácsolta az egész nemzetet, erősítette a magyarok önbecsülését, önbizalmát és összetartozását. A siker titka az összefogás és a csapatmunka volt” – fejtette ki Fürjes Balázs, aki úgy látja, a siker egész Magyarországé: mindenki hozzátette a magáét.

„Önkéntesek, szervezők, sportolók, edzők, adófizetők, szurkolók, képviselők, városvezetés, képviselők, államfő, kormány, kicsik és nagyok. Ahogy Novák Katalin köztársasági elnök mondta a vb megnyitóján, jó, hogy képesek vagyunk egységben, egyetértésben megcsinálni és megélni a vb-t” – mondta.

Fürjes Balázs örömtelinek nevezte, hogy végül azok a budapesti polgármesterek is, akik 2019-ben, megválasztásukat követően még se világbajnokságot, se a barnazóna zöldítését, se a nemzeti atlétikai központot nem szerettek volna, végül támogatták, és a vb során is megerősítették támogatásukat.

„Üzenetértéke van annak, hogy Karácsony Gergely a nyitó- és záróhétvégén is ott volt a stadionban” – jegyezte meg Fürjes Balázs.

A társelnök kitért arra, hogy Budapest és a magyarok vendégszeretete és profizmusa lenyűgözte a világot.

Fürjes Balázs elmondta azt is, vasárnap este nagyszerű volt látni, hogy az első napon a váltóban hibázó Femke Bol nagyszerű futással első helyre vitte be a holland női 4x400 méteres váltót. 

„Azt hiszem, ez szimbolikus volt és talán még Hollywoodban sem írnak ilyen forgatókönyvet. Szinte csak a sport képes ilyesmire, s azt bizonyítja, hogy érhetik kudarcok az embert, elbukhat, de tovább lehet menni és el lehet érni hatalmas sikert. Nagyon szép befejezése volt ez a világbajnokságnak” – fejtette ki.

A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!