Csongrád és környéke

2007.01.01. 15:19

Új év, új csongrádi tűzoltóparancsnok

Kalmár Károly vezeti január elsejétől a csongrádi tűzoltóságot a nyugállományba vonuló Bartolich János helyett. Csongrádon tizenöt éve van hivatásos tűzoltóság.

Bálint Gyula György

Bartolich Jánost Kalmár Károly váltja a csongrádi tűzoltóság élén. Fotó: Bálint Gyula GyörgyBartolich János – nem tréfa – harmadéves joghallgatóként, 1978 április elsején jelentkezett a makói tűzoltóságon, ahol vonulós beosztást kapott. Figyelmeztették, hogy ez a kaland nem tarthat sokáig. Akkoriban egy jogvégzett embernek nem volt nehéz megfelelő munkát találnia. Gyors karrier: 1979-ben személyzeti főnök lett a megyei parancsnokságon.

Majd 1983- ban szakmai átképző tanfolyamra küldték, s ebben az évben Makótól Csongrádig generációs váltás történt a tűzoltóságon, rövid idő alatt kicserélődött a parancsnoki állomány. Valaki beírta a neve mellé Csongrádot a káderutánpótlási tervben. Az akkoriban szentírás volt, ide kellett jönnie. Február elsején érkezett, 1984-ben. Akkor még önkéntes tűzoltóság működött itt. A parancsnoki irodába költözött be, mert az akkor még tanácsi bérlakás volt. Néhány hivatásos tűzoltó volt csupán. Az önkéntes tűzoltók a bútorgyárban és a vasgyárban dolgoztak, azokat kellett riasztani a vonuláshoz. Ha kellett, a szentesi egység besegített. Már Nagy Imre tanácselnöksége idején kérte a város: itt is legyen hivatásos tűzoltóság egy vonulós állománnyal, tekintettel a tűzveszélyes bútorgyárra. Ám erre csak 1992. május elsején került sor, amikor Piroska Réka volt a polgármester.

Két pályázó közül Kalmár Károlyt választotta új parancsnoknak Csongrád önkormányzata. Kalmár itt dolgozik 1992 óta, az új parancsnokság alapító tagja.
– Még javában folyik az átadás-átvétel – mondta az új parancsnok, aki bízik abban, hogy zökkenő nélkül láthat hozzá az irányító munkához. A legfontosabb, hogy minél hamarabb tíz olyan embert találjanak, aki alkalmas a tűzoltói szolgálatra. Ezek már február elsejétől dolgozhatnak. Örülne, ha minél több kemény kötésű, jó kiállású férfi jelentkezne. Előnyben van az, akinek PÁV1-es alkalmassági bizonyítványa, valamint C kategóriás jogosítványa, kellő gyakorlata van vezetésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!