Csongrád és környéke

2013.01.07. 20:40

Sarusi Kis János: Szeretnék méltósággal megöregedni

Csongrád - A csongrádi születésű négyszeres világbajnok kenus, Sarusi Kis János ma 27 ezer forintos szociális járadékon él, de van még egyéb, nem túl nagy összegű bevétele is. Nem sajnáltatja magát, igyekszik boldogulni, de négy gerincsérvvel, 52 évesen nem talál munkát. Szeretne méltósággal megöregedni.

Imre Péter

– Aktív sportolói pályafutásom után egy darabig még a fővárosban éltünk, majd 1991-ben hazaköltöztünk Csongrádra – mesélte a négyszeres világbajnok kenus [namelink name="Sarusi Kis János"]. – A családi pékségben dolgoztam, és voltam a Csongrádi Kenyér Rt. vezetője is – úgy tűnt, sínen az életem.

Aktív sportolóként legrosszabb emléke 1984-hez és Los Angeleshez kötődik: a szocialista országok bojkottálták az olimpiát, és az aranyesélyes kettős ([namelink name="Hajdú Gyula"] volt akkor a párja) nem utazhatott, nem bizonyíthatott. A legsikeresebbnek pedig rögtön a következő, az 1985-ös esztendőt, annak is a nyarát tartja: a mecheleni vébén Vaskuti Istvánnal párban első lett C2-500 méteren, és megszülettek ikerlányai, Szilvia és Diána. – Abban az évben három „világbajnoki címet" nyertem – idézte fel.

A Csongrádon élő, négyszeres világbajnok sportoló 52 évesen nem kap munkát. Fotó: Králik Emese

A Csongrádon élő, négyszeres világbajnok sportoló 52 évesen nem kap munkát. Fotó: Králik Emese

Sportos névjegy

Sarusi Kis János 1960. június 29-én született Csongrádon,
pályafutását a helyi Fűtőber SC-ben kezdte Mészáros Csaba edző irányításával, 1980-ban igazolt az MTK-VM-hez. Világbajnokságokon két-két aranyérmet nyert C2-500 és C2-1000 méteren, egyszer Hajdú Gyulával, háromszor Vaskuti Istvánnal párban. A moszkvai és a Los Angeles-i olimpián nem vehetett részt, a szöulin 1988-ban 6. lett C2-500-on Vaskutival. Utóbbi után vállműtéten esett át, majd visszavonult a versenysporttól.

Sportpályafutását a szöuli olimpia után a kényszerű vállműtét miatt befejezte. Hazaköltözését követően Csongrádon sokáig a családi vállalkozásban tevékenykedett, majd 2006-ban leszázalékolták, innentől kezdődött kálváriája.

– Mozgásszervi problémáim voltak, négy gerincsérvvel bajlódtam, az egyik ezek közül – szaknyelven szólva – kifakadt. Borzalmas fájdalmaim voltak, vannak, olyankor sem állni, sem ülni, sem feküdni nem tudok hosszabb ideig. Szerencsére a sportos izomzatom sokat segít a tartásban. A 2010-es felülvizsgálat azonban gyógyultnak nyilvánított, vagyis az 50 százalékot nem haladta meg az egészségkárosodásom. Azóta a rokkantnyugdíj helyett szociális járadékot kapok, ami 27 ezer forint, ezenkívül álláskeresőként be kellett jelentkeznem a munkaügyi központba. Az országban és főként Csongrádon „orrvérzésig" van munka, és a vállalkozások kapkodnak a mozgásszervi problémákkal küzdő, gerincsérves, potenciális táppénzesélyes, 52 éves ember után. Nem győzöm visszautasítani az állásajánlatokat – jegyezte meg keserű gúnnyal Sarusi Kis János. Majd gyorsan hozzátette: nem sírok, nem panaszkodom, igyekszem magamon segíteni, a 27 ezren kívül van még egyéb, nem túl nagy összegű bevételem.

Két képesítéssel rendelkezik: épületvillamossági szerelő, valamint kereskedelem és vendéglátói szakirányon üzletvezető, a sütőipari szakmát pedig menetközben sajátította el. Nem fél a munkától, reménykedik benne, hogy valamilyen közmunkára talán alkalmazhatják.

– Négyszeres világbajnokként, Csongrád Pro Urbe díjasaként szeretnék méltósággal megöregedni. Ehhez az is kellene, hogy ne érezzem magam feleslegesnek, legyen valamilyen elfoglaltságom, munkám. Mégis én vagyok a leggazdagabb ember, mert a feleségem, Judit kitart mellettem, mindenben támogat, gyerekeim, a fiam, János és a már említett lányok egyetemet végeztek, és megállják helyüket az életben. Ez rengeteget jelent nekem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!