Csongrád és környéke

2016.03.08. 12:46

Milliárdokat hoz a dánoknak a gyár

Csongrád - Bajban volt a hűtőüzem, megvették a dánok, és hat év alatt Csongrád harmadik legnagyobb ipari üzemévé fejlesztették. Idén várhatóan 3 milliárd forint fölé nő a Vestfrost Zrt. árbevétele.

Bakos András

Hűteni kell: 3 milliárdos lehet az idei árbevétel


A cég árbevétele hat éve folyamatosan nő. 2011-ben 1,5 milliárd, tavaly már 2,3 milliárd volt, idén pedig várhatóan meghaladja a 3 milliárdot. Igaz, az üzem munkájából, sikeréből a hazai piac nem sokat lát, mert a megrendelések 99 százaléka külföldről jön, Dél-Amerikától Japánig. A Vestfrost kereskedelemben használatos hűtőgépeket gyárt többek között a Nestlé, a Coca-Cola, a Red Bull, a Heineken számára.

Hat éve válságos időszakban, elbocsátások után vette meg a Frigolux csongrádi hűtőgyártó üzemét a dán Vestfrost. Az új tulajdonos megtartotta az átvett dolgozókat, újakat is hozott, új termékek gyártását telepítette ide.


A dánok három évig figyelték, hogyan muzsikál az üzem, ha jobb a munkaszervezés és az értékesítés. Aztán több mint félmilliárd forintból egy komplett gyártósort telepítettek Dániából Csongrádra. Új fémmegmunkáló gépeket is vettek, és felújítottak egy régebbi épületet. [namelink name="Gattyán László"] vezérigazgatótól tudjuk, hogy új irányítási rendszert vezettek be. Ez azért szükséges, mert a fémet, üveget, műanyagot, villamos alkatrészt, hermetikus technológiát és gázt is tartalmazó hűtők gyártásának megszervezése bonyolult feladat. Az alapanyag beszerzésétől az elkészítésig mindent úgy kell tervezni és dokumentálni, hogy Dániában ugyanúgy követni tudják, minden rendben megy-e, mint Magyarországon.


Csongrád harmadik legtöbb embert foglalkoztató ipari üzemének 50-60 fős saját fizikai dolgozói csapata van, s a kisebb létszámú tervező, beszerző, kereskedő stáb mellett még 50 munkást munkaerő-kölcsönzőtől bérelnek. Aki ma hűtőgépeket gyárt, annak sok egyéb mellett számolnia kell a globális felmelegedéssel. – A megrendelők elmondják a mérnökeinknek, mit szeretnének, és munka közben láthatják, igényeik szerint alakul-e a fejlesztés. így 3–9 hónap telik el a sorozatgyártás elindulásáig – mondja Gattyán László.

 

Milliárdokat hoz a dánoknak a gyár. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– A Vestfrost az, ami az autóiparban a Mercedes. A mi hűtőinknek helyt kell állniuk 35-40 fokos, magas páratartalmú helyiségekben, diszkókban és benzinkutakon is. Működéssel kapcsolatos reklamációnk nem szokott lenni. Most egy újabb, 200 millió forint értékű fejlesztést készítünk elő, bővítjük klímatechnológiai laborunkat és a prototípus-építő műhelyet.


Annak, hogy a dánok megbecsülik Csongrádot, jó néhány magyar vállalkozás is örül. Ők ugyanazok a beszállítók, akik az Elektrolux révén az utóbbi huszonöt évben megerősödtek. Magyarország mára hűtőgyártó nagyhatalomnak számít, évente 2-3 millió készülékkel. A csongrádi üzem sikere bebizonyította, hogy érdemes ezzel a magyarországi háttérrel együtt dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!