Csongrád és környéke

2016.09.20. 16:30

Annyi krumpli termett, hogy gépet vettek a betakarításhoz

Szükség volt a krumpliszedés gépesítésére Felgyőn, ahol egyszerre kellene boldogulni a remek krumpli- és a fűszerpaprika-terméssel is.

Králik Emese

– Több mint tíz hektáron gazdálkodik az önkormányzat, szántóföldünk is van. Fél hektáron termeljük a krumplit, idén száz mázsa körül lesz – mutatta a gumókat szedő dolgozókat Felgyő polgármestere, Horváth Lajos.  Azt mondja, a paprika és a hagyma ugyan nem sikerült most túl jól, de még egyéb apróságokat is megtermelnek. Krumpli viszont annyi termett, hogy gépet kellett venni a betakarításhoz.


– Nem pályázatból, hanem saját keretből finanszíroztuk, közel négyszázezer forintba került. Olyan nagy a várható termés, hogy hagyományos módszerrel nem tudnánk felszedni időben. Főleg úgy, hogy ezzel párhuzamosan a fűszerpaprika is sok lesz – magyarázta, miért fektettek be. – Könnyű vele dolgozni. Régen ásóval dolgoztunk, az olykor kárt tett a termésben. 4-5 éve dolgozom a közmunkaprogramban, mindig a mezőgazdaságban – közölte a kis traktor kormánya mögül Gut István.


A felgyői mezőgazdasági közmunkaprogramban 18 ember dolgozik, betakarításkor a más területen tevékenykedők is besegítenek. A tarackot nem fogták meg időben, elburjánzott, de a krumpliszedő azzal is megbirkózik. – Most már tudom, hogy kell egy növényvédős szakember is – ismerte el a polgármester. A házhelynyi területtel egy nap alatt végeznek, mondta. A gép nem töri össze a krumplit, csak felveszi, lerázza róla a földet.


Egy ládába 30 kilónyi termés kerül, minden közmunkás hazavihet egyet, a többi megy a konyhára. Felgyőn a krumpli idén elég lesz, venni biztosan nem kell hozzá – így most elsősorban hűtőkamrát szeretnének vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!