Csongrád és környéke

2007.03.23. 15:19

Csongrádon már-már követhetetlen a vita

Elfogadta ugyan az önkormányzat 2010-ig szóló gazdasági és munkaprogramjának első olvasatát a csongrádi képviselő-testület, de több felszólaló is hiányolta az anyagból a munkahelyteremtést és a népességmegtartást elősegítő elképzeléseket. E döntést követően közel két órán át vitázott a testület a saját szervezeti és működési szabályzatáról. A polémiát olykor már a városatyák sem tudták követni.

Bíró Dániel

A csongrádi szakbizottságok egyetértettek a tegnapi képviselő-testületi ülésre beterjesztett, az önkormányzat 2010-ig szóló gazdasági és munkaprogramjának irányvonalaival, a képviselők felszólalásai viszont arra mutattak rá, hogy az anyag számos területen módosítására, kiegészítésére szorul. Fábián György például örömmel konstatálta, hogy a dokumentum nem számol iskolák és óvodák bezárásával, a munkahelyteremést ösztönző és a népességmegtartást elősegítő elképzeléseket viszont hiányolta a programtervezetből. Ternai László reményét fejezte ki, hogy a szövegben foglaltakkal ellentétben nem csupán a szolgáltatás színvonalának szinten tartását sikerül elérni a Körös-torokban, hanem annál többet is. Az alsóvárosért emelkedett szólásra Murányi László, aki közölte: elvárja a városvezetéstől, hogy a sínen túli területet ugyanolyan városrészként kezelje, mint Bokrost.

[namelink name="Bedő Tamás"] elmondta, hogy a használható javaslatokat beépítik az anyagba, de ettől még bizonyos problémák megoldása idő- és pénzigényes marad. A Körös-torok kapcsán a polgármester leszögezte: több tízmilliós fejlesztésekre lenne szükség ahhoz, hogy az üdülőterület visszakerüljön arra a szintre, ahol a nyolcvanas években volt. Elmondta: az alsóvárosi körülményeket egy 2009–2010-es pályázattal lehet majd javítani. A testület ezután elfogadta a munkaprogram első olvasatát.

Folytatásként közel kétórás szócsatát hozott az önkormányzat működési szabályzatának módosítása. A polémiát olykor már a városatyák sem tudták követni. Leginkább az interpellációs időkeret és a kérdések megválaszolásának módja körül forgott a vita, többen ugyanis sokallták, hogy a képviselők alkalmanként 10-12 – olykor bagatell – témában tesznek föl kérdést, miközben csupán 60 perc van az interpellációkra.

Nagypál Sándor a két ülés közötti polgármesteri munkáról szóló tájékoztató szükségességét hangoztatta, amit el is fogadott a testület. Azt a Kiss Péter által jegyzett javaslatot viszont nem, amely szerint délelőtt helyett péntek délutánra kellene összehívni a testületet, mert akkor az intézményvezetők nem munkaidőben hallgatnák az olykor véget nem érő hozzászólásokat, és sokkal hatékonyabb lenne a döntéshozatal, ami most 8-10 órán keresztül is eltart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!