Csongrád és környéke

2007.03.08. 15:19

Egyre több az elhanyagolt nyaraló a Körös-torokban

Egyre több a félig kész vagy elhanyagolt üdülő a csongrádi Körös-torokban. Az üdülőházak között akad olyan, amelynél évek óta nem járt a külföldön vagy vidéken élő tulajdonos. Röszke és Domaszék önkormányzati üdülőjét sem állították helyre a tavalyi árvíz után, mert nincs rá pénz.

Bíró Dániel

Egyre több a félig kész vagy elhanyagolt üdülő a csongrádi Körös-torokban. Az üdülőházak között akad olyan, amelynél évek óta nem járt a külföldön vagy vidéken élő tulajdonos. Röszke és Domaszék önkormányzati üdülőjét sem állították helyre a tavalyi árvíz után, mert nincs rá pénz. A város viszont rendet szeretne tenni az üdülőterületen, ezért az ingatlanok gondozását számon is kérné a jövőben.

Önkormányzati nyaraló

A röszkei és domaszéki önkormányzat közös körös-toroki üdülője is csúf képet mutat a folyóparton. Lapunk megkeresésére a röszkei jegyző, Schmidt József megerősítette: a tavalyi árvíz rombolása után csak a belső terek kiürítését tudták elvégezni. Januárban a két település képviselő-testülete is szemügyre vette az ingatlant, amit hozzáértők statikailag is megvizsgáltak. A szakemberek szerint a vázszerkezet állapota megfelelő, de az összes többi épületrész életveszélyes. A helyreállítás költsége 20-24 millió forintra rúgna, de ennyi pénze nincs ilyen célra a két önkormányzatnak. Egyelőre kérdés, hogy felújítják vagy eladják az ingatlant.

A közel négyszáz Körös-toroki üdülőház közül egyre többet hanyagolnak el tulajdonosaik. Az üdülőterület gondnoka szerint jelenleg 20-25 olyan ingatlan van a folyótorkolatnál, amit nem tartanak karban gazdáik, vagy félbemaradt a víkendház építése. A gondozatlan telkek száma nem egyik évről a másikra emelkedett meg, hanem egy folyamat részeként, amely felerősödni látszik a tavalyi pusztító rekordárvíz után. Bottyán István lapunk érdeklődésére elmondta: a városgondnokságnál nyilvántartanak minden tulajdonost, de sokukat képtelenség elérni, nemhogy arra ösztökélni, hogy tartsa rendben a portáját.

Akad olyan nyaraló, amelyre francia tulajdonosai hat éve rá se néztek, de a közelebb élőknek is felesleges problémát jelenthet a felújításra szoruló házuk, hiszen a nemtörődöm gazdák között van kiskunfélegyházi és budapesti is. Érzékletesen jelzi a hanyagságot, hogy látni olyan üdülőt, amelynek ajtaját még a 2006-os nagy víz nyitotta ki, de azóta sem csukta be senki. Ugyancsak rontják a terület összképét a meg nem épült nyaralók, amelyek tartószerkezetei állnak ugyan, de a falak felhúzására csak részben vagy egyáltalán nem futotta az utóbbi években. – Márpedig ahhoz, hogy ideális környezet fogadja a Körös-torok vendégeit, nem elég a közterületek gondozása és az életveszélyessé vált fák gallyazása, a nyaralóknál is rendnek kell lennie – vélekedett Bottyán István.

Nincs keletje a toroknak

Egyre több nyaralón lóg az eladó tábla a Körös-torokban. Lapunk két eladónál érdeklődött. Egyikük Dunakeszin él, és ősz óta hirdeti nyaralóját négymilliós irányáron – sikertelenül. A másik, akit hívtunk, csongrádi, és ő már két éve túladna házán 3,5 millió forintért. Érdeklődő azonban eddig alig akadt.

Hogy a gondokat minél előbb orvosolni lehessen, az önkormányzat március 24-ére összehívta az üdülőtulajdonosokat. A tervezett fórum kapcsán [namelink name="Gyovai Gáspár"] alpolgármester lapunknak elmondta: az összejövetelen szó lesz az idei fejlesztési beruházásokról, így az út- és a csapadékvíz-elvezető hálózat bővítéséről, és arról is tájékoztatni kívánják az érintetteket, hogy a jövőben az önkormányzat számon fogja kérni az ingatlanok gondozását. Az még nincs kidolgozva, hogy ezt milyen eszközökkel érvényesítenék. A fórumon szó lesz a nyári programokról, amelyek szervezéséből kihátrált a városi idegenforgalmi kft. A városvezetés azt szeretné, ha újraszerveződne a nyaralótulajdonosok érdekvédelmi szervezete, akkor ugyanis könnyebben össze lehetne hangolni a helyi vállalkozók és az üdülők igényeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!