Csongrád és környéke

2019.04.14. 18:07

Kevesebb méreg a szőlőnek - több a gazdának: bio akar lenni egy egész borvidék

Mindenki átáll ökogazdálkodásra 2023-tól a Nagy-Somlói Hegyközség területén - döntötték el az ottani termelők. A kérdés az, véghez lehet-e ezt vinni, lehetnek-e követői az ötletnek: csongrádi borászokat kérdeztünk.

Bakos András

Ez többek között azt jelenti, nem fognak használni rovarölő és gyomirtó szereket. Ez a „mérgek" elleni küzdelem új fejleménye Magyarországon. A kérdés az, véghez lehet-e ezt vinni, lehetnek-e követői az ötletnek.


– Szerintem a bejelentésnek inkább reklámértéke van. Kíváncsi vagyok, véghez tudják-e ezt vinni – mondta lapunk kérdésére Bodor Martin csongrád-bokrosi borász. – A biotermesztésben kevesebb a termés, és a termelés biztonsága kisebb. Bizonyos évjáratokban a mi szereinkkel is nehéz megóvni a szőlőt.

 

A növényvédelmet most nem úgy kell elképzelni, mint harminc éve, amikor sokan többszörös dózissal permeteztek. Ma a szőlőt permetezési naplóval veszik át. Egy levél analíziséből a labor megmondja a hatóságnak, hogy mi mindent használt a gazda. Aki egy ilyen vizsgálaton elbukik, nem tudja eladni szőlőjét, borát.

 

Bodor Martin sem ,,mérgezi

– Feltételezem, hogy kísérleteztek, mielőtt ezt eldöntötték. Meggyőződtek róla, hogy a borvidék klímája alkalmas erre a művelésre, levegős, szellős, nem áll meg sokáig a harmat, a pára, és a termesztett fajtáik is bírni fogják – tűnődött a hír hallatán Bodor László csongrádi biotermesztő, aki 2002 óta termel így és készít biobort.


– Sokan, akik belefognak ebbe, pár év után abbahagyják, mert nehéz. Először én is néhány hektáron próbáltam ki. Az biztos, visszaesik a termésátlaguk, kevesebb borral kell bajlódniuk, de árban talán ez a kiesés visszajön. Szép próbálkozás. Az is nagy dolog, hogy együtt ezt így eldöntötték. Kiderül, hogy mindenki tartani tudja-e magát hozzá. Azt kívánom, sikerüljön nekik!

 

Szüret Bodor Lászlónál, Csongrád-Bokroson. Kevesebb a termés a bioművelésben, de az ár jobb lehet. Fotó: Frank Yvette

Szüret Bodor Lászlónál, Csongrád-Bokroson. Kevesebb a termés a bioművelésben, de az ár jobb lehet. Fotó: Frank Yvette


De mi lesz a sorközzel?

Tíz év alatt négyszeresére nőtt a bioművelés alatt álló szőlőterület a világon. A bioborágazat is növekszik. Ez a somlóiak döntésének magyarázata. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet – amely segíti a Nagy-Somlói borvidék termelőit az átállásban – reméli, a kezdeményezést más borvidékek is követik. A gazdák négyéves képzésen vesznek részt, ha minden jól megy, 2026-ra kapja meg a tanúsítványt a borvidék, és ez tényleg nagy előny lesz számukra a piacon. Az intézet olyan magkeveréket dolgozott ki, amely a szőlő sorközének „gyomszabályozását" oldja meg, szer nélkül. Ingyenes oktatási segédanyagot is föltett a honlapjára erről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!