Csongrád és környéke

2007.11.08. 20:03

Kivágták a nagyréti nyárfákat Csongrádon

Csongrád - A csongrádi Nagyrét természetvédői tiltakoznak, mert a helyi védettségű terület egyik tulajdonosa egyetértésük nélkül vágott ki fákat. A terület tulajdonosa engedélyt kapott a vágásra az erdőfelügyelőségtől – az ügyben viszont a hatóság mulasztott: nem kértek hozzájárulást a csongrádi városházától.

Blahó Gabriella

A Körös és a Tisza által ölelt területen, az úgynevezett Rázsonyi-holtág közelében gyakran látogat ki tanyájára Badó Csaba. A szentesi kórház orvosa vette észre, hogy a közelben egy jelentős területen tarra vágta valaki a nyárfákat. Mint mondta, a látvány megdöbbentette, hiszen egészséges, fiatal fákat is kivágtak. A természetvédelem elkötelezettjeként barátjával együtt kereste fel szerkesztőségünket. Róla Miklós, a csongrádi környezetvédő egyesület aktív tagjaként rendszeresen járja a környéket. Ottjártunkkor elmondta, a néhány száz méter hosszú erdősáv fái szerinte fekete nyarak voltak, ami őshonos ezen a vidéken. A magyar tájba illeszkedő fafaj kivágása szerinte pótolható veszteség, bár elég ritkán látni példát arra, hogy egy terület tulajdonosa vágás után telepít. Az állomány a Kiskunsági Nemzeti Park felügyeletét és helyi védettséget is élvezett, ezért is érthetetlen, hogyan történhetett meg mindez. A doktor barátjával egyetértésben lapunknak úgy nyilatkozott: a Nagyrét páratlan természeti kincseket rejt, amelyeket megóvni magától értetődő igény kellene, hogy legyen. Valóban, amíg a környéken sétáltunk, röpke félóra alatt látni lehetett a növények védelmét kereső őzeket, fácánokat, pockot és zsákmányával menekülő menyétet.

A csongrádi természetvédők egyetértése nélkül vágták ki a fákat a helyi védettségű területen. Fotó: Blahó Gabriella
A Környezet- és Természetvédők Csongrád Városi Egyesületének javaslata alapján lett helyi védettségű a Nagyrét. A civil szervezet pedig kivívta magának, hogy csak vele egyetértésben lehet a természetes környezethez hozzányúlni – magyarázta lapunknak az elnök. Deák József megerősítette Róla Miklós értesüléseit: az erdőfelügyelőség nem kérte ki a csongrádi városházáról a szakhatósági hozzájárulást, a hivatal pedig nem szerezte meg a természetvédők egyetértő nyilatkozatát a fakivágáshoz. Deák szerint a felügyelőség egyértelműen vétett, a terület tulajdonosa pedig nem hibáztatható. Losonczi Zoltán, a terület tulajdonosa lapunknak azt mondta, jóhiszeműen járt el, hiszen a vágásra engedélyt kapott. A gazdálkodás szempontjából éppen időszerű volt kivágni a fákat, amelyeknek nagy része szerinte tájidegen faj volt. Még ezen a télen újakat kell telepítenie, szürke nyarakat képzelt el ide. A kitermelt fát eladta, ugyanúgy, ahogy a termesztett burgonyát vagy más kultúrnövényeket eladják az őstermelők, csak éppen ebben a műfajban harminc év alatt térül meg a haszon.

Lestyán: Hibáztunk

Az erdőfelügyelőség munkatársa lapunknak elismerte a mulasztást. Lestyán Csaba azt mondta, tévesen állapították meg a terület határát, hiszen a védett térség szélére esik a szóban forgó erdőrészlet. Ezért történhetett meg, hogy nem kértek szakhatósági hozzájárulást az önkormányzattól az engedély kiadásához. A kivágott fák döntő része tájidegen: óriásnyarak, akác, amerikai kőris. Ezek mellett mindössze két hazai fajt, diót és fűzfát vágtak ki, a hagyásfák maradtak. Az erdőfelügyelőség munkatársa kijelentette, a környezet nem károsodott, a tulajdonos most már őshonos fákat telepíthet a Nagyrétre.

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!