Digitália

2023.10.19. 06:00

Óriási ötletei vannak a ChatGPT-nek, hogy melyik részvényt érdemes venni

Csakhogy van a dologban egy kis csavar.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Roman Samborskyi

Hallott már Burton Malkiel közgazdász professzorról, az „A Random Walk Down Wall Street” (Véletlenszerű séta a Wall Streeten) című könyv szerzőjéről? Ebben azt állítja, hogy egy bekötött szemű majom, aki az újság pénzügyi rovatát darts nyilakkal dobálja, legalább olyan jó portfóliót választ ki, mint a szakértők.

És mi van akkor, ha a majom ellenében a a mesterséges intelligenciát próbáljuk felkérni pénzügyi tanácsadónak? Több kutatás igazolja, hogy a ChatGPT, és a hasonló chatbotok szintén jobban választanak befektetésre érdemes részvényeket, mint a szakértők.

Egy tanulmány szerint a kutatók arra kérték a ChatGPT-t, hogy olyan szokványos kritériumok  alapján javasoljon nekik részvényeket, amelyeket az átlagos befektető fontosnak tart – például „nőjön az értéke” és „ne legyen teljes csőd”.

A ChatGPT, a mesterséges intelligencia által hajtott chatbot által kiválasztott részvények messze felülmúlták az Egyesült Királyság legnépszerűbb befektetési alapjainak teljesítményét.

A finder.com pénzügyi összehasonlító portál még év elején végzett kísérlete szerint az MI által kiválasztott, 38 részvényből álló portfólió 4,9%-ot erősödött, míg 10 vezető befektetési alap átlagosan 0,8%-os veszteséget ért el.

Egyébként a nagyobb alapok már évek óta mesterséges intelligenciát használnak a befektetési döntéseik támogatására, de a ChatGPT a nagyközönség kezébe adta a technológiát.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a ChatGPT jobban tudja megjósolni a jövőbeli részvényárakat, mint a jelenleg használt, drága szoftveres megoldások. Hűha!

Vajon ez azt jelenti, hogy befektetéseit (vagy leendő befektetéseit) egy chatbotra kell bíznia? Azért nem egészen...

Ha közvetlenül a chatbottól kérjük a sikeres részvények kiválasztását, az még mindig ugrás a sötétbe. Olyan, mintha a Redditen vagy a Google-on írnánk be a keresőbe, mondja meg, „melyik a valaha volt legjobb részvény”. És a kutatók tesztelték:

minél több paramétert adunk meg a ChatGPT-nek, a bot annál több hibát követ el.

A chatbotokkal rengeteg információt lehet gyorsan összegyűjteni, vagy hasznos összefoglalókat kaphatunk a döntések meghozatalához. De egy kezdő ne támaszkodjon csupán a mesterséges intelligenciára!

A chatbotok rengeteg olyan információt adhatnak a mindennapi befektetők kezébe, amelyek korábban nem voltak elérhetőek. Olyanokat, mint az alapkezelők által évek óta használt eszközök, csak most az átlagember is benézhet kissé a színfalak mögé. Számos (ingyenes) lehetőség közül választhat, mint például a ChatGPT, a Bing, a Bard és így tovább.

Viszont ne feledjük, a chatbotok időnként nagyokat tévednek. Vagy inkább olyanok, mint egy hihetetlenül kiemelkedő képességű diák, aki nagyon sok mindent tud, de képtelen beismerni, ha valamivel még sincs tisztában: ilyenkor blöfföl, kényszeresen füllent valamit.

Ha mégis használni akarjuk – márpedig botorság lenne néha nem használni – akkor legyünk óvatosak:

  • Kérjünk választ a részvényre egyszerű kérdéssel.
  • Hasonlítsuk össze a különböző potenciális portfóliókat, hogy megtaláljuk a megfelelő keveréket.
  • Keressünk olyan befektetéseket, amelyek hasonlóak a már megvásárolt részvényekhez.
  • Ellenőrizzük a pénzügyi tanácsokat úgy is, hogy több hasonló kérdést teszünk fel a ChatGPT-nek.
  • Határozzunk meg egyetlen célt a befektetés megtérülésére, és kérjünk ötleteket.
  • Kérjünk összefoglalót a legfrissebb hírekről és a jelentős piaci változásokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!