Digitália

2024.01.25. 06:00

Tény: visszafordíthatatlan hallásvesztés és fülzúgás fenyegeti a gamereket

Egy friss tanulmány megállapította, hogy a gamereknek károsodhat a hallásuk a nem biztonságos hangszintek miatt.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Zoa.Arts

Gyakran hosszú időn át játszanak felcsavart hangerővel, messze az egészséges határokon túl – ami a tanulmány szerint visszafordíthatatlan halláskárosodáshoz vagy állandó fülzúgáshoz vezethet.

A BMJ Public Health folyóiratban megjelent cikk 14 vonatkozó vizsgálaton alapul, amelyeken összesen több mint 50 ezren vettek részt.

A kutatók felhívják a játékosok figyelmét a problémákra, ugyanúgy, mint az élő zene és a fejhallgató esetében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a felnőttek biztonságosan elviselnek 80 decibel terhelést, ami körülbelül egy csengő zajának felel meg. E szint felett azonban a zajkárosodás kockázata rohamosan nő.

A WHO útmutatása azt írja, a felnőttek heti négy órán keresztül legfeljebb 90 decibelt, heti egy óra 15 percen keresztül pedig 95 decibelt viselhetnek el. A gyermekek küszöbértékei még alacsonyabbak.

A kutatók úgy mérték, a fejhallgató átlagos zajszintje négy lövöldözős játékban 88,5 és 91,2 decibel között volt, az impulzushangok – rövid, hangos effektusok, például lövöldözési zajok – elérték a 119 decibelt.

A fiúk hosszabb ideig és nagyobb hangerővel játszanak, mint a lányok.

Egyes tanulmányok összefüggést találtak a játék és a halláscsökkenés között, míg mások a fülzúgás okaként is kimutatták.

Tippek a hallás védelmére játékosoknak

  • Csökkentse a hangerőt – az 50 százalék jó kiindulási alap. Egyes játékok lehetővé teszik a speciális effektusok és a zene hangszintjének beállítását is.
  • Tartson rendszeres szüneteket – óránként legalább 5 percet –, hogy a füle pihenjen.
  • Ha zajos környezetben játszik, használjon zajszűrős fejhallgatót, és ne lépje túl a biztonságos hangerő határait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!