Veszélyes hulladék

2020.12.30. 16:27

Soha ne öntse a csatornába a használt olajat

Az egyik leggyakoribb veszélyes hulladék, legyen szó akár ipari felhasználású fáradt olajról, akár háztartási sütőzsiradékról. A korszerű újrahasznosítási lehetőségek ellenére továbbra is gyakran a környezetet terheli a szennyező anyag.

T. Sz.

20201228 Szeged Mit csináljunk a fáradt olajjal ahelyett, hogy kiöntenénk? Képen: használt sütő olaj Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb környezetszennyezésének mondott szigetszentmiklósi katasztrófa ismét megmutatta, szakszerűtlen kezeléssel miként pusztít a fáradt olaj. December elején, ismeretlenek több köbméternyit engedtek le egy szigetszentmiklósi esővízgyűjtő csatornába, vagy annak kifolyójába a ráckevei Duna-ágnál. A hatezer liter anyag csaknem négyezer négyzetméteren terült szét a védett úszólápban, a néhol 20-25 centiméter vastagon álló, sűrű olajat csakis a nádas, a tőzeg kitermelésével távolíthatják el.

Soha ne a lefolyóba öntsük a használt olajat. Illusztráció: Frank Yvette

A fáradt olaj az egyik leggyakoribb veszélyes hulladék, legyen szó akár ipari, akár háztartási sütőzsiradékról. Az egyik megkérdezett szegedi autószerelő elmondta: 3-4 havonta mintegy ezer liter fáradt olaj gyűlik össze műhelyükben. A kétszáz literes hordókban tárolt anyagot, az egyéb veszélyes hulladékkal, például műanyag kannákkal, olajszűrőkkel együtt, szerződött partnerük elszállítja. A szolgáltatás térítésmentes, a hordókat szintén a zalaegerszegi vállalat adja, eszébe sem jutna kiskapu­kat keresni. Így szabályszerűen jár el és a környezetet sem károsítja.

Arról a gyakorlatról ő is tud, hogy szakszerű leadás he­­lyett inkább fűtenek a faforgáccsal kevert fáradt olajjal. De nála is megjelennek időnként érdeklődők, akik saját használatra kérnek belőle – mondta.

Otthoni olajcserénél: a jármű típusától függően, autóknál átlagosan 5-6 liter, motoroknál 3 és fél litert engednek le, ami szintén gyakran kerül a csatornába vagy a kályhába. A lakossági eredetű fárad olajat, legfeljebb tízliteres kiszerelésben egyes benzinkutak fogadnak és újrahasznosítják, bioüzemanyagot és biogázt állítanak elő belőle. Az ökotudatos szemlélet térhódítása és a gyorsuló információáramlás előtt

az otthoni, agyonhasznált olajat is szinte kivétel nélkül öntötték a lefolyókba, ami terheli a szennyvíztisztítókat és károsítja a természetes vizeket.

A használt sütőzsiradék akár szűretlenül leadható, jól zárható és tiszta palackba gyűjtve élelmiszer-üzletláncok egyes boltjaiban, néhol külön erre kialakított konténerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!