Bede Dánijel munkája

2021.05.31. 18:08

Szobrot kaptak a makói véradók

A makói véradó állomásnak ajándékozta egy alkotását a lapunkban már bemutatott helybeli szobrász, Bede Dánijel. A mű a váradás fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet. A Maros-parti városban szerencsére sokan vannak az önkéntesek.

Szabó Imre

Borbás Ágnes és Bede Dánijel a szobornál. Fotó: Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

– Egy véradásom alkalmával jutott eszembe, hogy készítek egy szobrot a makói váradóállomás számára – mondta május 31-én Bede Dánijel, helybeli fafaragó, amikor az alkotást elhelyezték a bejáratnál. Különleges keresztnevére a magyarázat, hogy Szerbiából származik.

A nyárfából faragott, nagyjából 70 centiméter magas szobor talapzata a város nevét örökíti meg, maga az alkotás pedig egy vércseppet és egy szívet ábrázol vöröskereszttel, utalva az életmentésre és az önzetlenségre, ami a véradásra vállalkozókat jellemzi.

Borbás Ágnes és Bede Dánijel a szobornál. Fotó: Szabó Imre

A kreatív művészt először négy éve mutattuk be, mert a háza előtt álló odvas, pusztulóban lévő fákból figyelemre méltó alkotásokat készített. Hangulatos, különleges szobrai állatokat, növényeket ábrázolnak.

A fa szeretetét és a kézügyességet egyébként faműves nagyapjától örökölte, és minden fogást maga kísérletezett ki, illetve az internetről lesett el.

Jó egy évtizede ragadott először vésőt eredetileg hobbiként, ma már csak ezzel foglalkozik. Azóta nemzetközi fafaragó versenyen is sikerrel szerepelt. Most azon gondolkozik, hogy egy hasonlót jövőre Makón is megszervez.

– A szoborral a véradás fontosságára szerettem volna felhívni a figyelmet – mondta lapunknak az alkotó, aki maga is rendszeresen jelentkezik az állomáson és nyújtja a karját. Szerinte ez egyrészt azért fontos, mert emberéleteket lehet vele menteni, másrészt az adományozó egészségének is jót tesz. A szobor a továbbiakban mindig a véradó bejáratánál fog állni, éjszakára azonban, hogy a rongálásokat megelőzzék, be fogják vinni az épületbe.

Kell-e a biztatás?

– Makón és a környező községekben szerencsére a járványveszély idején sem csökkent érezhetően a váradási szándék – tudtuk meg Borbás Ágnestől, a Magyar Vöröskereszt helyi szervező munkatársától. Az eddigiek alapján úgy tűnik, tartani tudják az év elején kitűzött célokat. Legutóbb például Földeákon 44 véradó jelentkezett. A makói véradó állomáson hétfőnként várják az önkénteseket, kiszállásos véradást pedig ebben a hónapban 8-án Pitvaroson, 15-én Maroslelén és 22-én Csanádpalotán szerveznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!