Szegedi hírek

2022.11.25. 14:00

Csatornáznak Ferencszálláson

Kiírták a közbeszerzési eljárást a bruttó 350 millió forintos csatornaépítési beruházásra Ferencszálláson – tájékoztatta a Délmagyarországot Jani János, a falu polgármestere. Az önkormányzat a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft-vel közösen nyújtotta be pályázatát még tavaly januárban. Azóta a projekt a Területfejlesztési Operatív Program részeként pozitív elbírálást kapott, sőt a megítélt támogatás is megérkezett a község számlájára.

Szabó Imre

Kiemelt képünk illusztráció.

Fotó: Bencsik Ádám

A beruházás célja a belvízelöntések megelőzése. Bár az utóbbi évek szárazabbak voltak, hirtelen nagy mennyiségű csapadék lezúdulása továbbra sem zárható ki. Emlékezetes, hogy előfordult, több helyütt kellett szivattyúzni, volt, ahol a víz kerteket, udvarokat öntött el, házfalak is megrepedeztek Ferencszálláson. A szakemberek korábban a teljes csatornahálózat felújításának, kiépítésének feladatát 4 szakaszra bontották. Ebből egy már megvalósult, most a második van soron. Ez a Szegedi utca, a Töltés utca és az Iskola utca vízelvezetőit érinti. A Szegedi és a Töltés utcában a földmedrű, eliszaposodott, nagy szelvényű csatorna sok helyütt már nem tölti be funkcióját, ráadásul a főút mellett kialakított árkok sincsenek vele kapcsolatban, ezeket néhol fel is töltötték. Az Iskola utcai zárt, illetve nyitott csatornák burkoltak, lefolyásuk biztosított, ugyanakkor állaguk már nem megfelelő, rekonstrukciót igényelnek. 

A fejlesztés révén nagyjából 150 ingatlant tudnak megvédeni, köztük a Községháza és a Közösségi ház épületét és megközelítőleg 400 ember kerül biztonságba. A beruházás 4200 folyóméter csatornát érint. A munkálatokhoz már elkészült az engedélyes, majd a kiviteli tervdokumentáció, kiválasztották a műszaki ellenőrt és a közbeszerzési szakértőt. A nyílt közbeszerzési eljárást november 9-én írták ki. Ha ez sikeresen zárul, januárban várható a szerződéskötés a nyertes pályázóval és indulhat a munka. A befejezés jövő októberben várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!