Egyenes út

2009.05.19. 14:27

A bőség és az ínség

„Mert akinek van, még kap hozzá, akinek pedig nincs, amije van, azt is elveszik tőle.” Márk 4:25.

Vannak egyetemes törvények, amelyek mindenkire vonatkoznak, akár tudatában vagyunk működésüknek, akár nem - többek közt ilyen az adok-kapok törvénye.

Nem kaphatod azt, amit nem adsz. Minden, amiről úgy gondolod, hogy visszatartják tőled, valójában rendelkezésedre áll. Azért nem veszed észre, mert a hiányra koncentrálsz.

"Minden bőség alapja: méltányolni a már meglévő jót" - mondja Eckhart Tolle.

Hogyan lehet ezt a magvas gondolatot a gyakorlatba átültetni?

Először érdemes észrevenni a körülötted lévő bőséget. Az emberek nagy többsége hajlamos a bőség fogalmát a pénzzel kapcsolatos gazdagságra korlátozni. A jólétnek csak egy része az anyagi biztonság - természetesen nem elhanyagolható része! A jólétbe beletartoznak az emberi kapcsolatok (család, barátok, munkatársak stb.). Ide tartozik az is, hogy hajlandó vagyok-e felelősséget vállalni az életemért, a tetteimért, vagy a külvilágot hibáztatom a sikertelenség, az elismerés, a megbecsülés hiánya, vagy épp a szeretethiány miatt.

 

Amikor képes vagy belefeledkezni a napfelkelte vagy a napnyugta látványába, akkor a kívül lévő bőségre hangolódtál rá. Úgy gondolod, a szűkös anyagi forrásaid miatt nem engedheted meg magadnak a nyaralást? Tégy úgy, mintha turista lennél a saját lakhelyeden! Ha szegedi vagy, sétálj végig a Kárász utcán, ha teheted, ülj be egy kávéra valamelyik cukrászdába. Vendégeld meg magad! Feledkezz bele egy parkban padon ülve a színpompás virágok látványába, a madarak énekébe, amit a hétköznapi rohanás közepette nem fedeznél föl.

A körülötted lévő bőség föléleszti a benned lévő bőséget. Amikor rámosolyogsz egy idegen emberre, kis energiaáramlás indul el. Azonnal adóvá válsz, amikor nem kötelességszerűen, rutinból végzel el egy tevékenységet: megfésülöd a gyerek haját, meglocsolod a virágaidat, lemosod az autót, átadod a helyed a buszon, valakit elébed engedsz a csekkbefizetéskor a postán...

Semmit nem kell birtokolnod ahhoz, hogy bőségben érezhesd magad, ha viszont folyamatosan így érzel, akkor szinte biztos, hogy dolgok érkeznek az életedbe.

A csodálatos véletlenek folytán az életükbe beáramló bőségről az agykontrollosok sokat tudnak mesélni. Figyelmedbe ajánlok két kiadványt, amely többek közt bőségteremtő sikereket is tartalmaz. Azt sem elhanyagolható tény, hogy minden tapasztalás honfitársunké. (Hétköznapi csodák agykontrollal, Újabb hétköznapi csodák agykontrollal.)

A bőségre való ráhangolódásban segíthet a következő mondóka is: Sikeresnek érzem magam. Szándékomban áll érzékelni az itt és most megjelenő bőséget. Én vagyok a siker. Én vagyok a bőség. Bátran használd! Nem vesztesz vele semmit, sőt...

Ha szeretnél még többet tudni, szívesen látlak a Tolle-klubban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!