Zoológia

2020.11.13. 20:07

A madarak átfogó családfáján dolgozik egy nemzetközi kutatócsoport

A Földön több mint 10 ezer madárfaj él az apró kolibriktől a fácánokon át a sirályokig. Egy nemzetközi kutatócsoport több mint 150 tagja feltárta 363 madárfaj örökítőanyagát és átfogó genetikai atlaszt hozott létre, amelyben szinte minden létező madárcsalád képviselteti magát.

A kutatási eredményeket a Nature című tudományos lapban mutatták be.

A tanulmány a B10K nemzetközi genomprojekt része, melynek célja, hogy

szekvenálják a bolygó minden létező madárfajának örökítőanyagát, és így létrehozzák ezen állatok átfogó családfáját.

A projekt új statisztikai és bioinformatikai módszereket igényelt mondta el Lukas Keller, a Zürichi Egyetem evolúcióbiológusa, a tanulmány társszerzője. Keller kollégáival az énekes verébsármány (Melospiza melodia) genomjának feltárásához járult hozzá. Ez a madár azon 267 faj egyike, melynek örökítőanyagát eddig még soha nem szekvenálták.

A tudósok munkájuk során több mint 18 milliárd bázispárt (az örökítőanyag információjának alapelemét) szekvenáltak, majd illesztettek össze számítógép segítségével.

A genomadatok fontos információt jelentenek az állatvédelem szempontjából is. Feltérképezhető a populációk csökkenése vagy azonosíthatók a rokoni kapcsolatok. A gyűjtemény lehetővé teszi az egyes káros génmutációk kimutatását és kiiktatását is.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!