Egyperces

2009.09.11. 23:11

Melegmozival zárult a velencei versenyprogram

A produkció sztárja, Colin Firth férfipartnere halála miatt egyedül maradt professzort alakít.

A rendezőként debütáló Tom Ford A Single Man című filmdrámájának vetítésével zárult pénteken a 66. velencei filmfesztivál hivatalos versenyprogramja.

A produkció sztárja, Colin Firth férfipartnere halála miatt egyedül maradt professzort alakít, aki képtelen mihez kezdeni a 16 évi együttélés után hirtelen rászakadt ürességgel és gyásszal.

Ford sajtótájékoztatóján "egyetemesnek" nevezte filmjét abban az értelemben, hogy "mindannyian megtapasztaljuk a szerelem és az elszakadás ízét". A korábban neves divattervezőkén jegyzett elsőfilmes kijelentette, hogy "a film a legszemélyesebb dolog, amit valaha csinált".

"Mikor azt hallom, hogy valaki azt mondja: ez egy melegfilm, egyszerűen nem tudom, mire gondol. Szerintem ez egy emberi történet" - szögezte le Ford, aki maga is nyíltan vállalja másságát. Mint elmondta: 23 éve él együtt partnerével.

A főszereplő, Colin Firth a vörös szőnyegen. Fotó: Getty Images

A főszereplő, Colin Firth a vörös szőnyegen. Fotó: Getty Images
Ford munkája a 25. volt a filmfesztivál elmúlt 10 napja alatt bemutatott versenyfilmek sorában. A velencei mustra szombat este a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán-díj átadásával végződik.

A fesztivál nemzetközi zsűrijét a kétszeres velencei győző Ang Lee rendező vezeti, aki a filmmustra megnyitóján kétségeit is megfogalmazta feladatával kapcsolatban: vajon el lehet-e dönteni egy verseny keretében, hogy melyik a legjobb alkotás. Azt azonban már akkor leszögezte, hogy a verseny fontos, mert inspirálja az alkotókat.

A kritikusok idei kedvencei között szerepel Todd Solondz Life During Wartime című fekete komédiája, Michael Moore Capitalism: A Love Story című válságkutató dokumentumfilmje és Samuel Maoz Lebanon című izraeli háborús mozija.

A Screen International az Isabelle Huppert főszereplésével készült francia White Material című ültetvényesdrámát emelte ki "hangulati gazdagságáért és összefogottságáért". Fatih Akin Soul Kitchen című vígjátéka is népszerű volt a Lido közönsége körében, ám a négy ázsiai versenymű idén nem aratott osztatlan sikert.

Címkék#film

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!