2015.01.21. 14:21
Kétszázezer tonna ételt pazarolnak évente az osztrákok
Jellemző a levesek és a mellékfogások túltermelése, ezek sokszor el sem hagyják a konyhát, vagy fogyasztatlanul kerülnek vissza. <br>
Nagyjából 200 ezer tonna ételhulladékot termel feleslegesen évente az osztrák gasztroipar a United Against Waste elnevezésű kezdeményezés szervezői szerint.
Mint egy keddi előadáson elmondták, a 29 vendéglátóipari létesítmény - hotelek, kereskedelmi konyhák és más helyek - vizsgálatából kikövetkeztetett teljes hulladékmennyiség sokkal magasabb volt, mint amire eredetileg számítottak.
A bécsi Természeti Erőforrások és Élettudományok Egyeteme (Universität für Bodenkultur) közreműködésével készült kutatás eredményei szerint az ételek elkészítésével járó hulladék mennyisége 5 és 45 százalék között változott a vizsgált helyeken.
A nagyobb közönséget kiszolgáló konyhákban jellemző a levesek és a mellékfogások túltermelése, ezek sokszor el sem hagyják a konyhát, vagy fogyasztatlanul kerülnek vissza.
Szakértők szerint a pazarlás megszüntetésével országosan évi 400 millió eurót lehetne megspórolni, a környezetvédelem nyelvére lefordítva 360 ezer tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz kibocsátását lehetne megelőzni, 25 milliárd liter vizet megtakarítani és 43 ezer hektár szántóföldet más célra használni.
A kezdeményezés több javaslattal is élt a kidobott ételek csökkentésére. Szerintük megoldás lehet a gyorsfagyasztás vagy a vákuumcsomagolás a fel nem szolgált ételek esetén, illetve ajánlják a kisebb kiszerelésű csomagolásokat, valamint az ehető díszítések mellőzését is. Emellett javasolják, hogy a létesítmények kisebb adagokat szolgáljanak fel, és lehessen ingyenesen "repetát" kérni.
A felmérésben résztvevő 29 vendéglátóhelyen jelenleg a gyakorlatban próbálják ki, hogyan lehetne kevesebb ételhulladékot termelni, az eredményeket tavasszal országos rendezvénysorozaton ismertetik.