bakancslista

2020.08.02. 10:10

Szeptemberben rendezik meg a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált

A fókusz változatlan: a természet értékeinek megőrzése és az ember felelőssége.

Fotós: Máthé Zoltán

Fotós: Máthé Zoltán

Új néven, Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválként rendezik meg az eddigi gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivált, amelyhez az évek alatt egyre több kísérőrendezvény kapcsolódott – közölték a szervezők csütörtökön.

Mint írják, az új néven a rendezvényt szeptember 11. és 13. között rendezik meg. Az új elnevezéssel érzékeltetik a széles programkínálatot.

A közlemény szerint az immár 6. alkalommal megrendezendő Nemzetközi Természetfilm Fesztivál – amelyre az idén csaknem 2200 nevezés érkezett a világ 114 országából – marad a zászlóshajója a Gödöllői Királyi Kastélyban tartandó rendezvénynek, de az ingyenes filmvetítések mellett az idén is találkozhatnak a látogatók a Trash Art Magyarország szobraival, zöld szakmai és civil szervezetekkel, valamint fotókiállításokat tekinthetnek meg.

Az idei év újdonsága, hogy a Magyar Nemzeti Parkok Hetének nyitórendezvénye is csatlakozott a fesztiválhoz, amely így az összes művészeti ágat lefedve hívja fel a látogatók figyelmét a természetvédelem fontosságára.

A rendezvények helyszíne, a Gödöllői Királyi Kastély, és a fókusz változatlan: a természet értékeinek megőrzése és az ember felelőssége. Erre hoz számtalan példát tíz hazai nemzeti park igazgatóság.

A Magyar Nemzeti Parkok Hetének nyitórendezvénye keretében a nemzeti park igazgatóságok ökoturisztikai bemutatóhelyeit, attrakcióit, programkínálatát és szolgáltatásait ismerhetik meg az érdeklődők. A folytatásban, szeptember 14. és 20. között gazdag programkínálat, kalandtúrák, családi programok várják a feltöltődni vágyókat.

A fesztivál kiemelt célja, hogy a természettel kapcsolatos filmalkotásokon keresztül hívja fel a társadalom figyelmét a világ, és ezen belül Európa és a Kárpát-medence természeti értékeire, szépségeire, környezetünk védelmére, valamint a biodiverzitás fenntartásának fontosságára.

Az idén is két filmszemle – a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmszemle és a Kárpát-medence Értékei Filmszemle – szekcióira nevezhettek a hazai és külföldi alkotók.

A díjátadó gálát szeptember 12-én, a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában tartják. A fesztivál időtartama alatt a legjobbnak ítélt alkotásokat – csaknem 150 filmet – ingyenesen nézhetnek meg a látogatók a járványhelyzetre tekintettel, a biztonságos távolság betartásának érdekében 6 helyszínen.

A Trash Art Magyarország kiállításon ezúttal kiemelt szerepet kapnak az organikus szobrok, valamint két fotókiállítás látható, már augusztus 20-tól: a 10. évfordulóját ünneplő Varázslatos Magyarország és az Ember és Természet fotópályázat legjobbjait mutatják be.

A fesztivállal egy időben zajlanak a kapcsolódó városok art mozijaiban és nemzeti park igazgatóságok látogatóközpontjaiban a Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok, valamint a városi televíziócsatornák is bekapcsolódhatnak a programba egy számukra készített, több részes Lépj be a természet világába című ismeretterjesztő műsor átvételével.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitórendezvény társszervezője az Agrárminisztérium. A fesztivál fővédnöke Áder János köztársasági elnök, fő támogatója a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány.

Bővebb információ a programokról a www.godollofilmfest.com oldalon érhető el.

Borítókép: illusztráció / Áder János köztársasági elnök (b2) megtekinti a IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál keretében rendezett kiállítást a Gödöllői Királyi Kastély mellett 2018. május 24-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!