Életstílus

2013.05.17. 12:09

Az amerikai gyerekek 20 százaléka is szenvedhet mentális rendellenességben

A kutatók szerint akár minden ötödik gyermek érintett e körben, és orvosi kezelésük, speciális nevelésük, valamint igazságszolgáltatással kapcsolatos számlájuk évi 247 milliárd dollárra rúg.

MTI

Az amerikai gyerekeknek akár húsz százaléka szenvedhet valamilyen mentális zavarban, már több mint egy évtizede nő azoknak a gyerekeknek a száma, akiknél ilyen problémát szűrnek ki az orvosok - állapította meg az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) csütörtökön közzétett jelentésében.

A hivatal először állított össze tanulmányt a 3-17 éves gyerekek körében diagnosztizált mentális rendellenességekről. A kutatók szerint akár minden ötödik gyermek érintett e körben, és orvosi kezelésük, speciális nevelésük, valamint igazságszolgáltatással kapcsolatos számlájuk évi 247 milliárd dollárra rúg.

A mentális zavarokban szenvedő gyerekek, vagyis azok, akik a hivatalos meghatározás szerint "az elvárt kognitív, társadalmi és érzelmi fejlődéstől súlyosan eltérnek", gyakran küzdenek tanulási nehézségekkel, nehezen barátkoznak és későbbi életükben is nehezen teremtenek kapcsolatot - ismertette a jelentés.

Gyakrabban van egyéb krónikus egészségügyi problémájuk, mint asztma, cukorbetegség, és hajlamosak arra, hogy felnőtt korukban valamilyen mentális betegség alakuljon ki náluk.

A CDC hangsúlyozta: jelezni akarták, hogy a mentális betegség is egészségügyi probléma, és ahogy más betegségek esetében, ezeknél is fontos, hogy minél több figyelem irányuljon rájuk. Ha a szülők kellőképpen tájékozottak, felfigyelnek az aggasztó jelekre, és szakemberek segítségét tudják kérni.

"Ami igazán aggasztó, az a témában érintett családok számának növekedése" - emelte ki Ruth Perou, a kutatás vezetője. Ugyanakkor hozzátette: lehet tenni az ügyben, a mentális rendellenességek diagnosztizálhatók, kezelhetők, meggyógyulhat az ilyen problémákkal küzdő gyerek, és később teljes életet élhet.

A tanulmány 1994 és 2011 közötti adatokat hasonlított össze a témában. Az adatok a mentális rendellenességben szenvedő gyerekek számának egyértelmű növekedését mutatták. A jelentés nem foglalkozott az okok kutatásával, ugyanakkor azt sugallta, hogy a számok emelkedésében szerepet játszhat a diagnosztikai módszerek fejlődése. Perou ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy további kutatások szükségesek a mentális rendellenességek okainak kiderítésére. Mint mondta: egy sor környezeti ártalom is lehet ezek között, a vegyi anyagoktól a szegénységig.

Az ólom köztudottan ez egyik legveszélyesebb mérgező anyag, amely hatással van a viselkedésre és a tanulási képességre - emelte ki Perou.

A mentális zavarok közül a gyerekek körében a figyelemhiányos hiperkativitás-zavar (ADHD)az uralkodó, a gyerekek 6,8 százalékát érinti. Szintén jellemző a 3,5 százalékot érintő viselkedés-irányítás zavar, a három százalékot érintő, főleg félelmek és fóbiák kiváltotta szorongás, az autista tüneteket magába foglaló spektrum rendellenességeitől pedig a gyerekek 1,1 százaléka szenved. A jelentés szerint gyakori, hogy az említett a rendellenességek együtt jelentkeznek.

A tanulmány alapján a fiúk a depresszió és az alkoholproblémák kivételével minden mentális zavarra hajlamosabbak, mint a lányok.
Riasztó adatként a jelentés feltűntette, hogy a 12-17 éves korosztály körében elkövetett öngyilkosságok második vezető oka valamilyen nem kezelt mentális betegség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!