Életstílus

2010.09.05. 22:29

Karl Lagerfeld: 55 éve diktálja a divatot a 77 éves tervező

Egy női kabáttal kezdte. Azóta világmárkák sokaságát alkotta meg, de dolgozott színházi jelmeztervezőként is a ma 77 éves Karl Lagerfeld.

Delmagyar.hu

Lagerfeld egy jómódú hamburgi tejgyáros fiaként született. Születési dátumaként szívesen adja meg az 1938-as évet, a Bild am Sonntag hetilap kutatása azonban a korábbi adatot erősítette meg. 1953-ban anyjával Párizsba költözött, azóta itt él. Lagerfeld szívesen fedezett fel, és menedzselt manökeneket, így a nyolcvanas években Inčs de la Fressange-t, aki a francia nemzeti jelképet, Marianne-t reprezentálta 1989-ben. Lagerfeld 1990-től menedzselte Claudia Schiffert, akiből támogatásával topmodell vált, és aki 1993-ban egy Korán-idézetekkel díszített Lagerfeld-mídert mutatott be egy botrányos bemutatón.

Fotó: internet

Szelid motoros. Mással nem lehet magyarázni azt az atomgáz kesztyűt...
Fotó: internet

Lagerfeld személyes jelképévé vált dioptriás napszemüvege és lófarokban hordott haja. Híressé vált modelljeivel szemben tanúsított szigorúságáról, testsúly tekintetében, ami, két párizsi tizenéves modell fogyókúrából eredő halála után komoly felháborodást szült. Saját maga a 3D diéta segítségével szintén radikális módon szabadult meg komoly túlsúlyától. 2006-ban egy interjúban nyilatkozott első ízben az évtizedekkel korábban AIDS-ben elhunyt élettársáról, Jacques de Bascher volt modellről.

Lagerfeld 1993-as őszi/téli kollekciója. A divatbemutató 1. része
Bár lakása illetve kastélya van Biarritz-ban, Monte Carlóban, Rómában és New Yorkban, Lagerfeld Párizsban él.

Lagerfeld 1993-as őszi/téli kollekciója. A divatbemutató 2. része
Egy női kabáttal nyerte el 1955-ben az IWS (Nemzetközi Gyapjútanács) díját. Ennek segítségével kapott állást a Pierre Balmain-divatházban. Gyapjúkabátja később Balmainnél a kollekció része lett. 1958-ban a Jean Patou-házhoz szerződött, de nagyon hamar szabadúszóként a Valentino, a Krizia és a Fendi számára is dolgozni kezdett. 1964-ben három évre megszakította divatipari tevékenységét, és beiratkozott egy művészeti főiskolára.

Lagerfeld 1993-as őszi/téli kollekciója. A divatbemutató 3. része
Az igazi nemzetközi elismerést az 1972-es év hozta meg számára fekete-fehér aszimmetrikus szabású kollekciójával. Ezt követően már a Coco Chanel pręt-a-porter részlegének vezető tervezőjeként dolgozott, újabb mérföldkő az 1983-as Chloé-kollekciója volt.

Fotó: internet

A napszemüveg nemcsak kellék. Másképp nem lát rendesen Karl, a lencse ugyanis dioptriás. Fotó: internet
Emellett saját cégét is megalapította, ezt 2004-ben az amerikai Tommy Hilfiger-konszernnek adta el. Márkanevei: LAGERFELD GALLERY, (később: LAGERFELD COLLECTION), KARL LAGERFELD POUR FEMMES, és KARL LAGERFELD POUR HOMMES, de 2004-ben tervezett a svéd Hennes&Mauritz (H&M) számára is, olcsóbb árkfekvésben. 1980–1984 között Lagerfeld vendégtanár volt a bécsi iparművészeti egyetemen. Színházi jelmeztervezőként is tevékeny volt.

Három kitüntetést vehetett át munkásságáért: 1993-ban a Lucky Strike Designer Awardot, 1996-ban Kulturpreis der Deutschen Gesellschaft für Photographie díját 1989 és 2005 Bambi-díjat kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!