Életstílus

2008.12.23. 09:30

Öt és hat között jön a Jézuska

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint szenteste öt és hat óra között 3-400 megawattal évekre visszamenőleg kimutathatóan megugrik az áramfelhasználás - valószínűleg ilyenkor szokott megjönni a "Jézuska".

A szentestei fogyasztásnövekedés leginkább a lakossági felhasználás megugrásából adódik, ilyenkor ugyanis néhány folyamatos műszakkal dolgozó vállalatot, intézmény - így olajfinomító, hűtőházak, kórházak - kivételével szinte minden, gyakorlatilag még a tömegközlekedés is leáll - mondta a Napinak Tihanyi Zoltán, a Mavir rendszerirányítási igazgatója. A következő két napon (25-én és 26-án) aztán beáll a megszokott, 5000 megawatt körüli villamosenergia-fogyasztás, ami természetesen az időjárástól is nagymértékben függ.

Minél hidegebb van vagy minél borúsabb az idő, annál nagyobb az áramfelhasználás. Idén az utóbbi hetekben amúgy is visszaesett az ország áramfelhasználása, ami vélhetően a gazdasági válságnak tudható be, hiszen sorra fogják vissza vagy állítják le termelésüket a nagyfelhasználónak számító iparvállalatok. Ezen még az sem változtatott, hogy december elején megkezdődött az ünnepi díszkivilágítás. A fogyasztás csökkenésében szerepet játszott a rendkívül enyhe időjárás is. Összességében 10 százalékkal csökkent az áramfelhasználás.

Címkék#karácsony

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!