Életstílus

2007.08.29. 16:19

Póda–Kozma halászlépárbaj a Partfürdőn

A fideszes és a szocialista politikus a Délmagyarország sátrában méri össze tudását a halászléfőzés terén a hétvégi nemzetközi tiszai halfesztivál alkalmából.

Dombai Tünde

[namelink name="Póda Jenő"] szegedi önkormányzati képviselő bajai halászlével jelentkezett karácsonyra megjelenő második szakácskönyvünkbe. A fideszes politikus, aki édesapjától leste el az étel elkészítésének fortélyait, leginkább szabad tűzön szeret főzni. A hétvégi halászléfesztivál erre kiváló alkalmat nyújt, így meghívtuk a Délmagyarország sátrába. De hogy érdekesebbé tegyük az eseményt, kerestünk a politikai paletta másik oldaláról valakit, aki szegedi halászlét tud főzni. [namelink name="Kozma József"] szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP szegedi elnöke vállalta a kihívást. A párbaj előtt mindkettőjüket felkerestük, hogy megnézzük, mennyire vannak otthon a konyhában.

[namelink name="Póda Jenő"] bajai születésű fideszes önkormányzati képviselő azért jelentkezett lapunk szakácskönyvébe a receptjével, mert „bajaihalászlé-fan". Egy barátja régóta biztatja, hogy az lenne az igazi civil kurázsi, ha Szegeden nyilvánosan megfőzné bajai halászléját. Arra azonban, hogy közönség előtt párbajozzon vele, sosem gondolt.

Édesapjától tanulta

A halászlé „genetikailag kódolt" a családjukban; idősebb [namelink name="Póda Jenő"], aki a fiát okította, szabad tűzön készítette, ha esett, ha fújt – egy évben negyvennyolc hétvégén. A szegedi ifjabb [namelink name="Póda Jenő"] is szabad tűzön főzi, amikor eszébe jut. Igaz, „végszavazást" még nem tartottak róla, de féléves Csenge lánya étrendjébe is tervezi beiktatni az anyatej után a világ legjobb halászléjét. Szereti persze a szegedit is, sőt elismeri, hogy az a világ második legjobb halászléje. Szerinte jóval többen főznek otthon bajai félét, mint gondolnánk.

Szombaton párbaj

Baráti társaságok, munkahelyi közösségek több száz bográcsban főzik a halászlét szombaton délelőtt az újszegedi Partfürdőn. A Délmagyarország is sátrat állít, ahol felkérésünkre [namelink name="Póda Jenő"] és [namelink name="Kozma József"] főz saját recept alapján. Lapunk minden felszerelést és hozzávalót biztosít a párbajhoz, amit a politikusok kérnek. Hogy végül melyikük halászléje lesz a finomabb, azt a szerkesztőség munkatársaiból álló zsűri dönti majd el.

Egyik jobbra, másik balra kever

[namelink name="Póda Jenő"] csak halászlét főz. Jobb kézzel kever, de hogy merre kavargat, a húsleves melegítésekor leshettük meg: jobbra. A halászlét ugyanis soha nem keveri meg. A főzés nála a hal Mars téri megvásárlásával kezdődik. Pucolni rutinosan tud, hozzá makói hagymát, kalocsai pirospaprikát használ. Tálalni speciális halmintás étkészlettel szokott, annak kultusza van a háznál, a poharakba pedig Takler-bikavért tölt hozzá. Milyen eredményre számít Szegeden a bajai halászlével? Kiegyezik egy tisztességes döntetlenben. Hisz, mint mondja, önbizalom híján nincs eredmény.

[namelink name="Kozma József"] parlamenti képviselő, a külügyi bizottság alelnöke, a szocialista párt szegedi elnöke edzésben van. Kevés maradék szabadidejét szívesen áldozza fel a család hétvégi ebédjéért. Mindenhonnan elles újdonságokat. Legfrissebb szerzeményét, a borlevest készítette ottjártunkkor: Tokajban tanulta előtte való nap egy francia séftől. Árgus tekintettel figyeltük, ő is jobb kézzel, ám balfelé kavargat a fakanállal. Közben rádió szólt, híreket hallgatott, ám mivel a főzés nagyfokú koncentrációt követel, többször kóstolt, nehogy „mellékalapáljon". Ripsz-ropsz zöldséget tisztított, elbánt a sertéskarajjal. Hozzá padlizsánsalátát szervírozott.

Fehér asztalnál a politikus is ember

Megtudtuk, [namelink name="Kozma József"] az első főzőleckéit ugyancsak gyerekkorában vette, az édesanyjától. Azóta számtalan jó ötletet gyűjtött össze a tévéből és külföldi útjain. Azt mondja, merészen kóstol, kifigyeli a főbb mozdulatokat, hogy otthon a család szája íze szerint megvalósíthassa. Egyedül desszertet nem vállal, az tizenhét éves Noémi lánya reszortja. Gyakorlott „háziember" lévén a főzés nála is a bevásárlással indul; a Mars téri forrásaiból válogat főként baromfiféléket, zöldséget, gyümölcsöt – mindent megtapint és megszagol. Jó ebédnél [namelink name="Kozma József"]et az sem zavarja, ha a vezetéknevével viccelődnek a barátai, és kérdik, hogy a rokonsága is benne van-e a fazékban. A főzőpárbajtól remek szombati ebédet és egyértelmű győzelmet remél. Abban mindkét versenyző egyetért: fehér asztalnál a politikus is ember, és minden feszültség oldódni képes.


Szegedi halászlé [namelink name="Kozma József"] módra

A titka: a jól bevált régi családi recepten – „ahogy már dédapám is főzte" – soha ne változtass! A családnak 1 pontyból és a hozzávalókból főzzük. A szegedi halászlé legalapvetőbb lényege a jó alaplé. A halfejet, 4 fej vöröshagymát ízlés szerint sózva addig főzzük a vízben – megközelítőleg két órán keresztül –, amíg passzírozásra alkalmassá puhul. Ízesítéséhez húsos zöldpaprikát használunk, enyhén csípőset. Átpasszírozás után felengedjük nagyjából másfél liter hideg vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk a szegedi pirospaprikát, és a lassan mozgó lébe beleeresztjük az apróra feldarabolt filézett halat, valamint a belsőséget (ikrát, tejet). Néhány perc csendes forralás után levesszük a tűzről.

Bajai halászlé idősebb [namelink name="Póda Jenő"] módra

A 2 kg vegyes, főleg ponty halhúst besózzuk, két órát állni hagyjuk. Az apróra vágott 2 fej makói öreg hagymát és a hal fejét, farkát és apróbb halakat beletesszük a bográcsba, rátöltünk kilónyi halanként 1,1 liter hideg vizet, beledobjuk a cseresznyepaprikát, és a lehető legnagyobb lángra tesszük „zubogni". A 45-55 percnyi főzés alatt megkeverni tilos, csak forgatni szabad a bográcsot. 15-20 perc múlva, beletesszük a halszeleteket, tetejére dobunk egy zöldpaprikát, beleteszünk két paradicsomot, beleöntünk fél deci száraz bort. Újraforraljuk, és hozzáadunk két púpozott evőkanál kalocsai édesnemes pirospaprikát, ízlés szerint sót. 25-30 perc alatt kész. 10 perccel a vége előtt negyed mokkáskanál (mangalica) disznózsírt teszünk bele és belsőségeket. Tálaláshoz a kész halászlevet átszűrjük, a halat és a levet külön tálba tesszük. A tányérokba 50 dkg bajai gyufatésztából porciózunk, arra levet merünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!