Gazdaság

2009.12.13. 11:34

Az OTP a hét vesztese

Lassú olvadás jellemezte a héten a BUX-ot, miközben a vezető részvények vegyesen teljesítettek. A legnagyobb, közel négy százalékos veszteséget az OTP szenvedte el.

Delmagyar.hu

Alacsony forgalomban 1,35 százalékot veszített értékéből a Budapesti Értéktőzsde mutatója, a BUX és a hetet 20.939,60 ponton, az előző pénteki záró értéknél 286,52 ponttal alacsonyabban zárta.

A forgalom 83 milliárd forint volt, jó egymilliárddal alacsonyabb az előző hetinél. Változatlanul az OTP a parkett főszereplője: a forgalom 72,6 százaléka a bankpapíré volt. A Mol 10,48 százalékkal, a Richter 7,73 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 4,14 százalékkal részesedett a forgalomból.

A héten a tétovázás jellemezte a budapesti részvénypiacot. Az árfolyamok szűk sávban mozogtak, a likviditás alacsony volt, az intézményi és külföldi befektetők távol maradtak, a kereskedők szerint lényegében a spekulánsok "tologatták" az árfolyamokat. Hétfőn a Budapesti Értéktőzsde az európai piacokkal együtt csökkenéssel kezdte a hetet, majd kedden a nemzetközi leminősítések gyengítették az árfolyamokat. Ennek tudható be, hogy a BUX 3,15 százalékot csökkent azon a napon. Szerdán mérsékeltebb volt az árfolyamok csökkenése, a tőzsdemutató 0,85 százalékot veszített értékéből, csütörtöki és pénteki kereskedést viszont a kedvezőbb nemzetközi hangulat hatására nyereséggel fejezte be.

A héten a vezető részvények közül a Magyar Telekom és a Richter zárt nyereségben, míg a Mol és az OTP ára csökkent. Legtöbbet az OTP veszített értékéből. A bankpapír árfolyama 3,71 százalékkal, 210 forinttal 5450 forintra mérséklődött. Az OTP-ben a forgalom az előző hetihez hasonlóan meghaladta a 60 milliárd forintot.

A Mol részvények árfolyama a hét folyamán 3,34 százalékkal 15750 forintra csökkent és a forgalma több mint 8,5 milliárd forint volt, közel félmilliárddal több az előző hetinél. A Magyar Telekom 0,96 százalékkal 737 forintra erősödött mindössze 3 milliárd forintot meghaladó forgalomban, ami egymilliárddal maradt el a múlt hetitől. A Richter papírjaiban közel 6,5 milliárd forint értékben született üzlet, és a gyógyszerrészvény árfolyama 2,33 százalékkal 43.900 forintra emelkedett a pénteki zárásra. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama egy hét alatt 0,91 százalékot veszített értékéből és 19.025 forinton zárta a hetet alig félmilliárd forintos forgalomban.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 16,68 ponttal, 0,83 százalékkal 1.972,46 pontra esett a hét utolsó napján a kereskedés végére.

Címkék#bux#OTP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!