Gazdaság

2017.06.29. 10:42

Önmagában nem elég a dicséret - a negatív kritika is lehet motiváló egy munkahelyen

Rugalmas munkaidő, versenyképes fizetés, pluszjuttatások, mozgó bér, önfejlesztés lehetősége, családias légkör - ahányan vagyunk, annyiféleképpen motiválhatnak bennünket a munkahelyünkön. Sajnos sok vezető már csak azt veszi észre, hogy kiégett a munkaerő.

Kancsár Tímea

„Ha jól dolgozom, ismerjék el a munkámat, vegyenek emberszámba! Ne robotnak tekintsenek, adjanak tisztességes bért! Ha ez mind teljesül...ne, akkor 100 százalékig odateszem magam. Persze így is, mert eleve ilyen a természetem. Van azonban, amikor felesleges, mert nem értékelik. Még egy fontos: pluszmunka egyenlő pluszpénz!" – válaszolta Edit, amikor azt kérdeztük olvasóinktól, hogy őket mi motiválja a munkahelyükön. Sokan rávágnák, hogy a pénz, a fizetésemelés. De ez nem ilyen egyszerű. Számos körülménytől függ, hogy a munkavállalónak mi a fontos. Ráadásul a legtöbb munkáltató nem annyira tudatos, hogy erre odafigyeljen.

 Tűzoltás folyik

– Akár különböző kurzusokon is elsajátíthatják a vezetők, hogyan, milyen szempontok mentén érdemes motiválniuk dolgozóikat – mondja Letenyei Judit. A vezető tanácsadó, coach hozzáteszi: – Nagyon megoszlik a munkáltatók hozzáállása, és még mindig nagyon kevesen tartják a motivációt fontosnak, de szerencsére a fejlődés irányába haladunk. Ez azért van így, mert a legtöbb munkahelyen sok esetben tűzoltás folyik, a napi problémák megoldására fektetik a hangsúlyt. Nem az az első szempont, hogy képezzék a vezetőket, emiatt háttérbe szorul a motivációs képességeik fejlesztése is.

 

 Fizetés vagy dicséret...

– Kutatások szerint egy bizonyos összeg felett már nem a fizetésemelés motiválja leginkább a munkavállalót, hanem a dicséret. Az, hogy érzi, jó a munkájában, és ezt elismerik – mutat rá másik olvasónk, Ágnes. A 35 éves marketingszakember folytatja: – Nagyon szeretem a foglalkozásom, és valóban motivál a dicséret, illetve lehangol, ha nem kapok visszajelzést a főnökeimtől, de ez nem minden, a fizetés összege fontos számomra, mert igazán ebből érzem, hogy megbecsülnek. El tudom képzelni, hogy tényleg van olyan, amikor esetleg valaki a számára megfelelő életszínvonalon él, és nem üres a hűtő a fizetés előtti héten, akkor tényleg csupán a munkája iránti elhivatottsága motiválja. De szerintem hazánkban inkább sajnos az ellenkezője igaz.

 Az önmegvalósítás szintje

Ezt „tudja" egy jó munkahely


1. Versenyképes fizetés, amit időben megkap a munkavállaló.

2. Teljesítményalapú bónuszrendszer/mozgó bér, amelyet reális célkitűzésekkel el is lehet érni.

3. Béren kívüli juttatások, melyek közül a munkavállaló igényeihez mérten választhat.

4. Cégen belüli karrierlehetőség, projektek.

5. Jó munkahelyi közösség, csapat.

6. Folyamatos vezetői visszajelzés az elvégzett munkáról, legyen az dicséret vagy negatív kritika.

7. Céges rendezvények (csapatépítő nap, családi nap, karácsonyi vacsora).

8. Igényes munkakörülmények, a szükséges technikai felszerelés megléte.

9. A munkahely pozitív megítélése a piacon.

10. A fiatalabb, Y generációnak fontos a rugalmas munkaidő, részmunkaidő, az idősebbeknek pedig pont a biztonságot nyújtó napi nyolc óra, pontos kezdéssel és zárással.

– Nagyon sok mindentől függ, hogy a munkavállalónak egy adott élethelyzetben mi a motiváló. Ráadásul az sem mindegy, hogy szellemi vagy fizikai munkavállalóról beszélünk – érvel Letenyei Judit. Rávilágít: – Az a tapasztalatunk, hogy a fizikai munkából élőknél leginkább a juttatásokkal, esetleg mozgóbér-emeléssel lehet inkább motiválni, míg a szellemi állományban dolgozóknál az is nagyon fontos szempont, hogy az adott munkakörben tudja-e használni a képességeit, ki tud-e teljesedni. A pozíciójában kap-e megfelelő felelősséget, önálló projekteket, amelyekben használhatja a tudását, a gondolatait, az ötleteit. De ha valaki például családalapításra készül, vagy a lakásvásárlásra felvett hitelt szeretné kifizetni, olyan munkát is elvállal, amit nem annyira szeret. Ilyenkor úgy vagyunk vele, hogy majd később keresünk egy testhezállóbb feladatot. Az önmegvalósítás szintje ugyanis egészen más, ekkor már akár azt is elfogadjuk, hogy az elvártnál kicsit kevesebbet viszünk haza, de igazán szeretjük, amit csinálunk.

Hozzászokott egy életszínvonalhoz

 – A munkám folyamán azt tapasztalom, hogy ha arról van szó, hogy kevesebbet keresne egy dolgozó, de a feladat a személyiségének, képességeinek, motivációjának megfelelő, akkor sem biztos, hogy vált. Nehéz a döntés meghozatala, hiszen már hozzászokott egy életszínvonalhoz – mondja Letenyei Judit.

– A negatív kritika is motiválhat? – faggatjuk tovább a szakembert. – A folyamatos visszajelzés, legyen az negatív vagy pozitív, alapvető emberi igényünk, és a negatív visszajelzés is lehet motiváló. Még ezzel is jobban tudnak működni a kollégák, mint a semmivel. A lényeg a rendszeresség, hogy előre meghatározott célok mentén dolgozhassunk – válaszolja a vezető tanácsadó.

Az idősebbek biztonságra vágynak

Dühöngőhelyiség, tusoló, babzsákok, felszerelt konyha, büfé, irodai masszázs, korszerű munkavégzés, például igény szerinti székek, pingpongasztal és így tovább – igényük van a kényelemre, a munkahelyi életük és a magánéletük összehangolására rugalmas vagy részmunkaidő segítségével. Szeretnek csapatmunkában dolgozni. Utóbbi elvárások inkább a mai fiatal felnőtt generációra jellemzőek. Továbbá értékelik, ha nem túl bizalmaskodó, de azért családias a munkahelyi légkör – magánéletük kissé összemosódik a munkahelyi életterükkel. Míg az idősebbeknek szükségük van arra, hogy reggel pontosan kezdjenek, és délután a munkaidő befejeztével valóban lerakják a munkát. Utána „élhessék az életüket"... Ők szeretnek bejárni valahová, megtartani a félórás ebédidőt, mert nekik az iméntiek jelentik a biztonságot. Egy igazán jó főnöknek ezeket a szempontokat is mérlegelnie kellene.

 

Mi ösztönzi a munkahelyén?


Schmidt Péter: – Jelenleg nem sok minden motivál. Ámde motiválna a fizetésemelés és a visszajelzés a munkámról. Vagy legalább egy pár jó szó, dicséret. Inspiráló munkakörnyezet? Az meg mi? Mivel nálunk olyan nincs. Úgyhogy nincs motiváció, csak a mókuskerék.

Zahorán László Zoltán: – Megélhetést biztosító jövedelem.

Angyal Károly: – Ha egyáltalán van munkahely!



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!