Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

A játékprogramoktól az autónavigációig

A szegedi születésű Fritz Zsombor diplomája után úgy érezte, el kell mennie, most viszont úgy, vissza kell térnie – ő lett a városnak hosszú távon 200 új munkahelyet hozó iGO autónavigációs szoftvereket készítő NNG szegedi fejlesztési központjának vezetője.
– Szegedi gyökerek és család, hol érettségizett?

Az Újszegedi Gimnáziumban végeztem, ami egy új iskola volt akkor és meglehetősen rövid életű. A számítástechnikai fakultáció miatt mentem a Csonka szakközépiskolából levált intézménybe tanulni, s mára kiderült, jól tettem. A kötelező feladatokon túl a játékkészítés érdekli abban az életkorban a fiatalokat, s ez velem sem volt másképp. Tulajdonképpen a számítástechnikában és a matematikában voltam jó, a többi tantárgy kapcsán nem szaggattam az istrángot. Akkoriban nagy kamaszként platformjátékokat készítettem és egyszerűbb nyilvántartó szoftvereket. Utóbbi talán meglepő, de inkább magamnak írtam, úgy voltam vele, nagyon zavaró, ha valamit le kell írni papírra, miközben számítástechnikai programmal is megoldható.


Fritz Zsombor hazaérkezett
Fritz Zsombor hazaérkezett

– Jól gondolom, hogy nem sokáig tipródott a pályaválasztáson, a továbbtanuláson?


– Aki gyerekkorában, az általános iskolában megfertőződött a Commodore 64-gyel, az nem tudja abbahagyni, így természetesen én is az SZTE programtervező matematikus szakára jelentkeztem – sikerrel. Szerintem ma is ez az egyik legjobb ilyen irányú képzés az országban, s erre is igaz, hogy csak az tud igazi sikereket elérni, aki többet tesz és tanul, mint amit az egyetem a normál képzés keretei között kér tőle. Én is tovább programoztam, a játékok megmaradtak, s eljutottam a háromdimenziósokig. Bejött még a képbe a weblapkészítés is. Az egyetem alatt kaptam olyan megbízásokat is, amelyek honoráriuma már több volt, mint zsebpénz. Egyebek között készítettem pizzafutár cégnek egy nyilvántartó programot – itt azért segíteni is kellett a megrendelőnek, nem feltétlenül tudta pontosan, hogy mit szeretne.

– A diploma után következett az igazi pályaválasztás, az első munkahely – ekkor is könnyen döntött?

– Tulajdonképpen igen. Ami igazán érdekelt az a térgeometria, a háromdimenziós grafika, ez alapján választottam az első munkahelyemet. A Graphisoftnál kezdtem Budapesten, 2002-ben, Szegeden akkor nem volt igazán alkalmas munkahely. Nem találtam olyat, ami világszínvonalú termék előállításához kötődött. Fontos volt, hogy ne csak munka legyen, s ez be is jött, az NNG megkereséséig ez volt az egyetlen munkahelyem.

Főhadiszállás a Klauzál téren
Főhadiszállás a Klauzál téren

– Ma ezt úgy mondanánk, a szükségesnél tovább ragadt ott – a sikeres fiatalok gyakrabban váltanak.

– Tőlem is nagyon sokan megkérdezték, miért nem álltam tovább a 12 év alatt, de ugyanannyi váltásban volt részem, mintha 3-4 cégnél dolgoztam volna. Amihez a normál életben gyakran több munkahely is szükséges, én azt a Graphisoftnál egy zászló alatt meg tudtam csinálni. Klasszikus szoftverfejlesztőként kezdtem, technológiai vezetőként, majd nagyon hamar, mint csoportvezető folytattam. Több csapat is tartozott hozzám, helyi és külföldi partner cégtől bedolgozó kollégákat is irányítottam. A cég fő termékének alapfunkcióit fejlesztő projekteket és külső partnerek számára készített egyedi megoldásokat is párhuzamosan vezettem vagy felügyeltem.

– Hogyan navigált át az NNG-hez, ki kereste meg a másikat?

–Ajánlás alapján keresett meg a cég, célzottan a szegedi fejlesztési központ vezetőjét szerették volna megtalálni. Eszem ágában sem volt váltani, nem kerestem állást. Ám az ajánlat után sok mindenkivel beszéltem, megismertem a céget, és jóval többet tudtam meg, mint amit a sajtóból addig információként leszűrtem. Ismertem és használtam már az autónavigációs szoftvert, de most mögé is láttam. Nagyon jó benyomást tettek rám az NNG-sek, meggyőztek, hogy szakmailag és emberileg is erősek, és vonzóak, és igazán izgalmas lehetőségnek hangzott a szegedi központ felépítésének terve.

A legszebb (sarok)szoba a pihenő helyiség
A legszebb (sarok)szoba a pihenő helyiség - a falon élő növény

– És persze hazatért Szegedre?


– Nem tagadom, a váltásnak köze volt a családomhoz, hiszen ők is szegediek. Nyíregyházára, vagy Nagykanizsára biztosan nem mentem volna hasonló lelkesedéssel – ezzel együtt a kihívás és a feladat volt a döntő. Amikor Budapestre költöztem, akkor nem igazán volt más választásom. Most pedig nagyon inspirált, hogy részt vehetek abban, hogy egy ilyen sikeres és nagy jövő előtt álló céget Szegedre hozzunk. Így a most végzősöknek már nem kell elmenniük a városból – ez munkakörülményekben, bérezésben is legalább Budapest-színvonal nem beszélve a cégkultúráról és a fejlődési lehetőségekről és az érdekes feladatokról.

– Pontosan mióta erősíti az NNG csapatát?

– November 1-től, és sok olyan egészen új dolgot kellett csinálnom az itteni központ beindításához – a szűken vett szakmai dolgok mellett -, amit eddig még nem. Szerencsére már van irodavezetőnk is, aki viszi az üzemeltetést és minden mást. Én pedig a szegedi központ vezetőjeként kizárólag a fejlesztésekre, tesztelésekre koncentrálhatok. Eddig ezt megosztva tettem, miközben az első felvett fejlesztőtől kezdve konkrét nagy autóipari projekteken dolgozunk. Önálló programokról beszélünk, például távol-keleti autógyártók prémium modellje számára fejlesztünk navigációs rendszereket itt Szegeden. Már 27-en vagyunk, s a kollégák nagy része az NNG történetének egyik legnagyobb autóipari projektjén dolgozik. A felvételi folyamat a terveink szerint halad, még messze nem értünk a végére. Továbbra is keressük a kollégákat, most főleg Java fejlesztőket.

Az üzemi étkezde
Az üzemi étkezde

– Akik mindjárt bele is csöppennek a sűrűjébe?


– Tény, hogy a kollégák igazán élesben kezdték, természetesen rövidebb-hosszabb budapesti betanítás után. Azért volt, illetve van könnyű helyzetünk a felvételiztetésben, mert a hibátlan infrastruktúra mellett, olyan projekten dolgozhatnak, aminek látszik az értelme, a teljes folyamata és így a vége is. Ma például már a több kijelzős navigációnál tartunk, az autóban a második sorban ülő utasnak is lehet olyan igénye, hogy kövesse egy kijelzőn az utat.

– Hány éves a legidősebb szegedi kollégája?

– Én vagyok itt Szegeden a legidősebb, de ebbe eddig nem volt időm belegondolni. Nagyon jó a csapatunk, lelkesek, felkészültek, hatékonyak és bevethetők bármilyen probléma megoldásában. Már ez a hangulat, a munkamorál is igazolja a szegedi iroda létrehozásának helyességét. És egyre többen leszünk. Nem akartunk kompromisszumot kötni a munkakörnyezet kialakításában, s aki itt körbenéz, nyugtázhatja, ez sikerült.

A nagytárgyaló
A nagytárgyaló

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordot döntött kedden az áramhasználat

A Napi Gazdaság szerint a terhelés 6450 megawatt körül mozgott délután egy óra körül. Tovább olvasom