Gazdaság

2009.04.20. 22:58

Gáz: még nem divat a szolgáltatóváltás

Csongrád megyében mintegy 1500-an fűtenek „alternatív" gázzal, körülbelül 8 százalékkal olcsóbban. Az idei kemény tél után kezdenek elgondolkodni az emberek a szolgáltatóváltáson. Az igazi verseny azonban csak nyáron kezdődik.

Munkatársunktól

Egy évvel ezelőtt írtunk arról, hogy új gázszolgáltató jelent meg a magyarországi piacon: akkor 8 százalékkal kisebb gázszámlát ígért az ügyfeleknek, ha vele szerződnek. A bejelentést gyanakvás fogadta.

Újabban viszont egyre többen gondolkodnak azon, hogy váltani kellene. Deszken Székely Krisztináék nemrégiben tették meg az első lépéseket: az interneten, a gas.hu honlapon kitöltötték azokat a nyomtatványokat, amelyeket ki kellett tölteni, majd egyéb formaságok elintézéséhez üzletkötő jelent meg a házukban. Mivel 3 hónapig tart az ügyintézés, még várniuk kell a végleges szerződés aláírására. Az új cég minden papírmunkát átvállal. Annyit tudnak még, hogy bármikor visszaléphetnek a Dégázhoz. Székely Krisztina úgy számolt: 140 négyzetméteres házuk évente 2500 köbméter gázt használ el, ha ennek 8 százalékát megspórolják, „az is pénz", mintegy 25-30 ezer forint marad meg a családi kasszában. Ismerőseik már tavaly átjelentkeztek, ők azt mondták, egyhavi gázszámlát spóroltak meg.

Székely Krisztina a Dégáz helyett másik szolgáltatót keres. Fotó: Karnok Csaba

Székely Krisztina a Dégáz helyett másik szolgáltatót keres.
Fotó: Karnok Csaba

A laikus rögtön azt kérdezi: hogy lehetséges ez? Másik vezetéken jön a gáz? Nem: ahogy a telefonvonalaknál, vagy az áramszolgáltatásban, itt is minden marad a régiben, csak más szolgáltató olvassa le a gázórát. Sesztakov Borisz, az olcsóbb gázzal kecsegtető Emfesz Kft. szóvivője úgy fogalmazott, ha betesszük a pénzünket a bankba, majd egy ATM-nél kivesszük, nem ugyanazokat a bankókat kapjuk meg. Ezt annak érzékeltetésére mondta el, hogy az országos hálózatban keringő földgázt sem „jelölik meg". Azt is szerettük volna megtudni, miért adják olcsóbban a gázt. „Azért, mert online cég lévén kisebbek a költségek, nincsenek ügyfélszolgálatok, sőt: papír alapú számlát sem bocsátunk ki."

Megtudtuk: Csongrád megyéből eddig mintegy 1500-an szerződtek az Emfesz tulajdonában lévő gas.hu internetes és értékesítési hálózattal.

Kezdődik a szabad verseny

Az év közepén teljesen megnyitják a gázpiacot: július 1-jével megszűnik a földgáz eddig maximált közüzemi ára is. Újabb roham indul a fogyasztókért. Az tudja majd olcsóbban adni a földgázt, aki csökkenti a köbméterekre rakódó költségeket. Lapunk érdeklődésére az Égáz-Dégáz Zrt. azt válaszolta: ők is jelen vannak már szabad piaci tarifákkal. A tervek szerint ebben az évben nagyobb körben is indít majd kampányt a társaság.

A cég

Az Emfesz Kft. 2003-ban elsőként kezdte meg Magyarországon az ipari fogyasztók szabadpiaci gázellátását, az általa gas.hu márkanéven létrehozott szolgáltatással. Majd 2008-ban, szabadon választható gázszolgáltatóként, a lakosságot és az önkormányzatokat bombázták ajánlataikkal. Az országban – bevallásuk szerint – 40 ezer az ügyfeleik száma. A céget egy ukrán üzletember, Dmitrij Firtas birtokolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!