Gazdaság

2008.12.21. 11:58

Gőzerővel dolgoznak a halászok Karácsony előtt

Magyarországon továbbra is népszerű karácsonyi étel a ponty, és az éves halfogyasztásunk negyven százalékát ilyenkor esszük meg. A tógazdaságokban tart a nagyüzem: a telepekről egymás után gördülnek ki a hallal megrakott teherautók, hogy feltöltsék az üzleteket. A Balatoni Halászati társaság azonban valószínűleg az idén utoljára gondoskodik a karácsonyi menüről.<br>

Szinte megállás nélkül dolgoznak a halászok a Balatoni Halászati társaság irmapusztai tógazdaságában. Főleg pontyot válogatnak: a méreten aluliak kapnak még egy életet, a többiek valószínűleg a karácsonyi menü részeként végzik. A halászok szerencséjére az idén viszonylag kedvező az időjárás, a halat nem jég alól kell kifogniuk, igaz a víz így is csak néhány fokos.

Egy átlagos magyar még négy kilogramm halat sem eszik meg évente, miközben az Unióban 17, Japánban pedig 70 kilogramm jut egy-egy emberre. Pedig a halhús roppant egészséges, telítetlen zsírsavakkal van tele, és ez megakadályozza az érfalak elmeszesedését. Egyébként meg nagyon finom is - mondta Bodó Iván, a Balatoni Halászati Zrt. halászati mérnöke.

Idén Karácsonykor a Balatoni Halászati társaság valószínűleg utoljára gondoskodik az ünnepi menüről. A céget ugyanis privatizálják. A tógazdaságokat és a halfeldolgozó üzemet adják el, az értékesítés előkészítését már el is kezdte a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács. A tervek szerint a Balatoni Halászati társaság a jövőben kizárólag a Balaton ökológiai egyensúlyának fenntartásáért felel majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!