Gépház - vetít: TPZ

2009.01.26. 18:18

Watchmen gyorstalpaló II.

Amelyben tovább kalandozunk a megfilmesíthetetlen képregény nyomán, valamint kiderül az is, hogy százmillió dollár mellé nem feltétlen adnak észt is.

Ez a poszt az előzőnek a folytatása, ajánlott azt is átrágni.

De haladjunk csak szép sorjában. Snyder tehát nekilátott, hogy a filmszerűen, gyakorlatilag kész storyboardként megalkotott, iszonyatosan monumentális és komplex darabot filmre vigye, ami eleve lehetetlennek tűnt. Az előzetes hírek azonban mégis arról szólnak, hogy valamit sikerült neki összehoznia, mert még a keményvonalas rajongók is elégedetten jöttek ki a tesztvetítésről, dacára annak, hogy a képregényhez képest a befejezést megváltoztatták. Itt most talán nem taglalnám az eredetit, aki kíváncsi rá, a neten, vagy a könyvesboltokban kielégítheti tudásszomját, mindenesetre ha a fanatikusok is elfogadták, az azért jelent valamit. Ki is tűzték jó előre 2009. március 6-ra a bemutatót, beindult a marketinggépezet, amit már a Foxnál is észrevett valaki, akinek rémlett, hogy mintha a jogokkal márpedig ők rendelkeznének. Innentől két verzió lehetséges: vagy Florence néni, a takarító bukkant rá a basement 2-ben egy láda mélyén a jogokra, vagy egy okos jogász asztalán voltak végig, aki csak azt figyelte, hogy a Warner belebukik-e vajon a lehetetlen feladatba, és valami oltári nagy szar lesz az eredmény (ők már csak tudják, ők csesztek már el két Moore adaptációt is a Pokolból és a Szövetség formájában), vagy épp ellenkezőleg, a film összejön. Mikor már látszott, hogy a nép kajálja a dolgot, a film gyakorlatilag kész és a marketing is elég jól ki van találva, a Fox gépezete is mozgásba lendült, beperelték a Warnert, mint a huzat.

http://images.eonline.com/eol_images/Articles/20080718/425.watchmen2.071808.jpg

Ekkor pár embernek azért kinyílt a bicska a zsebében, egyrészt amiatt, hogy mekkora tetű a Fox, hogy csak most pattog, amikor a film már évek óta készül, másrészt meg persze amiatt, hogy a Warner meg hogy a halálba lehetett akkora barom, hogy jogok nélkül áll neki leforgatni egy százmilliós filmet. A gyanakvóbbak persze előre lezsírozott üzletről beszéltek, de a lényeg: mindenki aggódott, hogy a film bemutatója drasztikusan csúszni fog, esetleg el is marad. Ez utóbbi gyanút igazolni látszott aztán a decemberi bírói döntés, melynek értelmében a forgalmazói jogok egy az egyben a Foxhoz vándoroltak. Ám mialatt a pesszimistábbak már temették a filmet, a két stúdiónak sikerült megegyeznie, ha valakit érdekel, a következőkben:

- a Fox egyszeri, bemutató előtti kérpótlásban részesül, melynek összege 5 és 10 millió között lesz, és a kompenzáció mellett a jogi költségeket hivatott fedezni

- a Fox részesül továbbá forgalmazói bevételekből, a nézettségtől függően 5% illetve 8,5% között.

- a Foxnak megmarad a részesedési joga az esetleges folytatások bevételeiből is (bár Snyder határozottan kijelentette, hogy nem rendez több Watchmen filmet)

A pesszimisták tehát fellélegeztek, a cinikusok elmormoltak egy naugyemegmondtamot, néhány fejes pedig elment cápavadászatra, a lényeg, hogy a március 6-i bemutató maradt, mindenki boldog, ti pedig kaptok ajándékba egy 1970-es híradórészletet, melyben Dr. Manhattan felbukkanásának 10. évfordulójára emlékezik az NBS:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!