30 százalékos halálozási arány

2022.03.19. 12:02

Hazánkban is megjelent a halálos kórt terjesztő kullancs

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője egy interjúban beszélt arról, hogy Magyarországon is megjelent egy halálos kórt terjesztő kullancs.

Jakab Ferenc a Pénzcentrumnak  nyilatkozva kifejtette, hogy bár a koronavírus-járvány talán már a végéhez közeleg, újabb veszélyes fertőzések jelenhetnek meg.

Elmondta, hogy az egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben kiadja a potenciális világjárványról szóló jelentését, amelyen jelenleg 8 tétel szerepel. Ezek között van a krími–kongói vérzéses láz is, amellyel már az 1960-as évek óta foglalkoznak a kutatók.

A fertőzés elsősorban kullancscsípés útján terjed, és magas lázzal, izomfájdalommal, fejfájással indul, a későbbi fázisban azonban már bőrvérzést, a kapilláris erek szétesését is okozhatja. Jakab Ferenc szerint a betegség halálozási aránya emiatt magas, mintegy 30 százalékos.

A betegséget terjesztő kullancsfaj nemrég Magyarország déli határainál is megjelent, ezért a betegség kutatására nagy energiát fektetnek a pécsi laboratóriumban.

Korábban már írtunk arról, mit kell tenned, ha kullancsot találsz magadban, erről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában