Munkáltatók figyelem!

2022.08.31. 15:00

Özönlöttek az igények a bérköltség-támogatásra

Két hét alatt közel 1300 vidéki álláskereső elhelyezkedéséhez igényelték a havonta akár 150 ezer forintos bérköltség-támogatást a munkaadók.

A teljes kérelmezett forrásmennyiség az 1,1 milliárd forintot közelíti, több mint 300 millió forintot már oda is ítéltek a foglalkoztatóknak – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A Vállalkozások regionális munkaerő-támogatása programban az újonnan felvett álláskeresők után pályázhatnak vissza nem térítendő bérköltség-támogatásra a cégek. A lehetőség Budapesten és Pest megyén kívül az ország minden részében, az összes vidéki régióban elérhető 2022. augusztus 15. óta.

A támogatás célcsoportjába tartozik, aki még nem töltötte be a 25. életévét, 25–30 év közötti pályakezdő, 50 év feletti, legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, legalább hat hónapja regisztrált álláskereső. De hasonlóképpen támogatható az is, aki legfeljebb 30 napja lépett ki a közfoglalkoztatásból, megváltozott munkaképességű, kisgyermeket nevel, ápolási díjban részesül vagy a dokumentációban felsorolt vidéki kistelepülések valamelyikének lakosa – idézte fel a minisztérium.

építőmunkások
Országszerte közel 50 ezren helyezkedtek el, mintegy 32 milliárd forint támogatással
Fotós: Balaton József / Forrás: MTI

A támogatás mértéke a fenti csoportok legalább egyikébe besorolható álláskereső foglalkoztatása esetén a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási adó fele. Ha az újonnan felvett munkatárs több felsorolt kritériumnak is megfelel, a bruttó bér és a szochó legfeljebb háromnegyedét vállalhatja át az állam. 

A munkaadó teljes, napi 8 órás munkaidő esetén fejenként legfeljebb havi 150 ezer forint bértámogatást kaphat, akár hat hónapon át. 

Az első két hétben a legtöbb álláskereső után Baranya, Békés és Veszprém megyében ítéltek meg támogatást, az ágazati rangsorban az építőipar, a feldolgozóipar és a kereskedelem áll az élen.

A közép-magyarországi régióban a vállalkozások munkaerő-támogatása ösztönzi a cégeket az álláskeresők felvételére. 

A programnak köszönhetően eddig országszerte közel 50 ezren helyezkedtek el, összesen mintegy 32 milliárd forint támogatással. 

Szintén augusztusban indult újra a közfoglalkoztatottak versenyszférába való átlépését ösztönző pályázat – írja a VG.

 A hónap közepétől igényelhető ismét a lakhatási és utazási támogatás is, amely a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését. A részletekről a Munka.hu oldalon érdemes tájékozódni – hívta fel a figyelmet a TIM.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában