Beépítettek olyan állami támogatást, amire még ígéret sincs

2023.02.09. 18:10

Elfogadták Vásárhely 18 milliárdos költségvetését

Tíz igen és öt nem szavazattal, 18 milliárd 215 millió 759 ezer forintos bevételi és kiadási főösszeggel a vásárhelyi közgyűlés csütörtökön elfogadta Hódmezővásárhely 2023 évi költségvetését.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Az ülés egyperces néma gyásszal kezdődött. Azokról a vásárhelyiekről emlékeztek meg, akik az elmúlt évben hunytak el. Kiderült, 2022-ben Hódmezővásárhelyen 684 gyermek született, 668-an haltak meg és 317 házasságot kötöttek.

Márki-Zay Péter polgármester bejelentette, lakossági kérésre szigorúan veszik a szervezeti és működési szabályzatot, a napirendi pontok tárgyalása előtt minden képviselő csak egyszer, 5 percben szólalhat fel. A polgármesterre ez nem vonatkozott. Márki-Zay Péter minden hozzászólásra ennek az időkeretnek a többszörösében válaszolt, amit később a Fidesz képviselői szóvá is tettek. Erre Gyutay Katalin, az ügyrendi bizottság elnöke azt mondta, azért beszél a polgármester annyi ideig, mert neki lehet.

A közgyűlés első három órájában, az ebédszünetig a politikai csörték játszották a főszerepet.

Cseri Tamás szóba hozta azt a 32 milliós bírságot, amit a helyi buszszolgáltatás nem megfelelő pályáztatása miatt róttak ki Vásárhelyre. Márki-Zay Péter válaszában többek között azt mondta, hogy a hatóságok szerdán 6 autóval szálltak ki ellenőrizni a Jovány buszt, de nem találtak semmit. Összehasonlítgatta a tramtraint és a helyi járatos buszt, szerinte a tramtrain felnőhetne a Jovány buszokhoz.

A költségvetés működési bevétele 9,1 milliárd forint, amiből a helyi adók 3,1 milliárd forintot tesznek ki. A második legjelentősebb bevételi forrás a 3,1 milliárdos állami támogatás, ami kevesebb, mint az előző évben. A működési kiadás 9,9 milliárd forint. Az önkormányzat számol 600 millió forintos állami plusztámogatással is, amire nincs még ígéret sem. A fideszes képviselők többször is kifogásolták, hogy az önkormányzat látványberuházásokat tervez, több fejlesztésnél pedig azok halasztását javasolták. Márki-Zay Péter újfent szóvá tette, hogy Vásárhely nem kapott rezsitámogatást az államtól, amiért Lázár Jánost tette felelőssé. Gyöngyösi Ferenc alpolgármester pedig bejelentette, hogy levelet ír a térség képviselőjének, amiben Lázár János segítségét kéri, hogy járjon közben a támogatásért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában