Termeld magad, tárold magad

2023.11.28. 11:57

Jön az új napelempályázat

Jövő januártól visszaengedik az új telepítésű napelemeket a teljes magyar elektromos hálózatra – erősítette meg a korábbi híreket az energiaügyi miniszter kedden. Lantos Csabát a gazdasági bizottság hallgatta meg az Országgyűlésben az éves beszámolási kötelezettség keretében.

MW

Illusztráció

Forrás: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Fotó: Jászai Csaba

Lantos Csaba tárcavezető a meghallgatás során kitért a napelemes kapacitásokra. Jelezte, hogy átnézték a teljes hazai hálózatot, a 93 százalékát pedig 2024-től megnyitják az új telepítéseknek. 

Jelenleg már 245 ezer háztartás rendelkezik napelemmel, a kormány pedig az önfogyasztásra szeretné rábírni a fogyasztókat

– számol be a Világgazdaság.

Az energiaügyi miniszter azt is közölte, hogy az új 

Napenergia Plusz pályázat 75 milliárd forintos keretösszeggel jelenik meg,

és azok számára nyílik meg, akik újonnan telepítenének kapacitásokat, de nemcsak napelemet, hanem akkumulátort is. Amennyiben ez így történik, az állam a bekerülés kétharmadát fedezi, ekkora az állami támogatás aránya.

Meglepetésnek nevezte, hogy országosan csökkent az áramfogyasztás tavaly október óta. Ez részben éppen a napenergia-forgalom növekedésének az eredménye. 

Lantos Csaba arról is beszélt, hogy  

2024 januárjától bruttó elszámolás lép életbe az újonnan telepített napelemek esetében.

Ugyanakkor kiemelte, hogy aki szeptemberig adta le az igényét és 2025 december végéig helyezi üzembe, arra onnantól számítva tíz évig még a nettó elszámolás vonatkozik. 

További részleteket  IDE kattintva talál. 

Itt az ingyenes Napenergia Térkép

November 28-án csaknem 100 település került fel az ingyenesen használatható Napenergia Térképre, mely alapvető információkkal látja el a napelemes rendszer telepítése iránt érdeklődőket. 
A szolgáltatás a www.napenergiaterkep.hu oldalon keresztül érhető el, használata díjmentes, az egyes települések további megjelenéséről értesítést kérhetnek az oldalon feliratkozók.
Az érdeklődők megtekinthetik az épületek besugárzási értékeit, illetve azt, hogy az adott tetőfelületen telepítendő napelemes rendszerekkel hozzávetőlegesen mekkora összeget tud megtakarítani a beruházó (teljes napenergia-potenciál kihasználtság esetén érvényes értékek). Így több információval felvértezve vághatnak bele a napelemes rendszerek beszerzésébe – közölte az OTS.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában