Krimi

2024.03.26. 05:00

Tovább virágzik a csomagos csalás, a figyelmetlenek nagyon ráfázhatnak

Legyen résen, sms-ben érkező kérésre sose adja meg a bankkártyaadatait!

MW

Illusztráció: Shutterstock

Folyamatosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy semmilyen körülmények között ne adják meg a bankkártyájuk adatait csomagküldő szolgálatoktól érkező értesítések alapján. Ennek ellenére sajnos még sokan megteszik ezt

– hangsúlyozza a rendőrség a hivatalos oldalán.

Egy látszólag csomagküldő szolgálattól érkező sms alapján egy győri lakos az üzenetben kapott linkre kattintva megadta a bankkártyájának adatait, a CVC-kódot és a lejárati időt, továbbá egy mobilfizetési megoldáshoz kapott kódot is – írja a Police.hu. Hamarosan ismeretlen csalók vásároltak külföldön az illető számlájának terhére.

Nem győzzük hangsúlyozni, legyen mindig óvatos, ne hagyja, hogy átverjék!

  • Ha csomagot vár, ellenőrizze a kapott üzenet telefonszámát! Magyarország nemzetközi előhívószáma +36. Ha nem így kezdődik a küldő száma, mindenképpen gyanakodjon!
  • Ha az üzenet ugyanarra a szolgáltatóra hivatkozik, mint akitől ténylegesen vár csomagot, egyáltalán nem biztos, hogy valóban onnan keresik!
  • A csomagküldő szolgálatok soha nem kérik el bankszámlájának, valamint bankkártyájának adatait, illetve a CVC-kódot sem. Csak a névre, a szállítási címre, illetve a közvetlen elérhetőségekre (telefon, e-mail) van szükségük. 

Ezeket az információkat azonban a rendelés leadásakor a webshop részére kell megadni. Ők veszik fel a kapcsolatot a szállítást végző vállalkozással, majd adják át részére ezeket az adatokat.

Íme egy példa a csaló üzenetre:

Forrás: Police.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában