szenzáció

2021.07.13. 12:39

Újabb képet fedeztek fel Szinyei Merse Pál egyik festménye alatt

Újabb képet fedeztek fel Szinyei Merse Pál egyik festményének restaurálása közben – tudta meg első kézből a Ripost7, miután a lap munkatársai szemtanúi voltak, amint a restaurátor kivette a képet a keretből és kiderült: alatta újabb festmény van. Egyelőre nem tudni, az is a híres magyar festő munkája-e, de nagyon valószínű, hogy egy ismeretlen képe került elő, amit jelenleg vizsgálnak.

Forrás: Ripost

A Ripost7 arra volt kíváncsi, hogyan dolgoznak az új Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban (OMRRK), hol raktározzák a híres műkincseket és miként folyik a munka a hipermodern restaurálási műhelyekben. A világszínvonalú múzeumi háttérintézmény a Liget Budapest Projekt keretében épült fel a Szabolcs utcában, az egykori kórház területén. A 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben múzeumi raktárak, restaurátor-műhelyek, laborok és kutatószobák működnek, de az épülethez kapcsolódó parkban kapott helyet a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és látogatóközpont is. A központi épület a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint háromszázezer műtárgyának biztosít infrastruktúrát. Az épületben Kónya Béla főosztályvezető kalauzolta végig a stábot.

A lap munkatársainak szeme láttára derült ki: az egyik Szinyei Merse-festmény alatt egy másik kép is megbújik.

A festmény, ami a másikat rejtette, 1866-ban készült és a festő öccsét, Zsigmondot ábrázolja piros sapkában, csibukkal
Fotó: Ripost

„Ilyen esetben akár egy másik festmény vagy egy aláfestés is megtalálható a festékréteg alatt, ezért bánnak a műtárgyakkal körültekintően” – magyarázta a főrestaurátor. Először úgy tűnt, hogy ennél a festménynél is egy korábbi festett réteg látható, de az egyik restaurátor azt kérte, hogy vegyék le a keretről, mert szerinte két vászon van egymás alatt. Neki lett igaza!

Miután óvatosan kivették a képet, a restaurátor csipesszel felemelte a vásznat és ekkor nyilvánvalóvá vált, hogy alatta van egy másik festmény is. A szélen zöld festék nyomai látszottak, s mivel a felső kép teljesen más színvilágú, egyértelmű, hogy egy újabb festményre bukkantak.

Úgy néz ki, hogy nem ragasztózták be teljesen, hanem foltokban kapott egy-egy ragasztóréteget – mutatta a főosztályvezető – Vélhetően a korábban gyakran alkalmazott viaszgyanta keverékkel dolgoztak, ami könnyen elválik, az öregedés hatására is gyengül.

A képet nem bontották le azonnal a másikról, így nem láthattuk meg, mit ábrázol az alsó kép. „Ilyenkor több szempontot mérlegelni kell, de valószínűleg külön fogjuk szedni” – magyarázta a restaurátor. Ilyen esetben a gyűjteményi osztályokkal közösen hozzák meg a döntést, a természettudományos és művészettörténeti háttér tanulmányozásával, így még időbe telik, mire megtudhatjuk, mit rejtett Szinyei piros sapkás fiút ábrázoló festménye, ami 1866- ban készült Jernyén és a festő öccsét, Zsigmondot ábrázolja piros sapkában, csibukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában