Szegedi hírek

2022.01.10. 18:05

Két produkció lesz látható januárban a ZUG-ban

Egy monodrámát és egy kétszemélyes történelmi darabot játszanak januárban a szegedi ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen. Az alkotók hétfőn sajtótájékoztatón mutatták be produkcióikat.

T. K.

Fotó: Frank Yvette

A szegedi ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen két produkciót is bemutatnak év elején, amelyekről sajtótájékoztatón beszéltek hétfőn az alkotók. 

 

Január 19-én Boguslaw Schaeffer: Szövegkönyv egy nemlétező, ám lehetséges instrumentális színészre című darabot láthatja a közönség a szegedi Homo Ludens Project függetlenszínházi alkotóközösség jóvoltából. Benkő Imola Orsolya művészeti vezető, a darab rendezője elmondta, a decemberben bemutatott produkcióban Ács Tamás tolmácsolásában 1 óra 40 percben azt a témát járják körül, mit tudunk ma kezdeni a művészettel. 

A SEM harmadik szereplője Papp Janó, a darab jelmeztervezőjének babája. Fotó: Frank Yvette

A színész egyébként igazi monodráma specialista, hiszen eddig 12 ilyen előadást hozott létre. Ebből a Gogol: Az őrült naplóját és a Kafka: Jelentés az akadémiának című darabokat Szegeden is láthatta a közönség. A mostani darab humorosan közelíti meg azt a témát, hogy egyáltalán a 21. században fennmarad-e a művészet. A különleges és elgondolkodtató egyszemélyes játék január 17-én és február 14-én lesz látható a ZUG-ban.

 

Január 21-én és 22-én a kivana4kerék Társulat mutat be új produkciót. Balog József, a társulat vezetője írta és rendezte a SEM - Stuart/Erzsébet/Mária című előadást, melynek két szereplője Farkas Andrea és Sebők Maja. A szerző elmondta, 2020 nyarán, az Akárki című darabban látta meg Andreában – amikor egy szünetben egy padon üldögélt –, hogy kiválóan alakítaná I. Erzsébetet. Ekkor határozta el, hogy ír egy darabot, végül egy alig több mint 20 oldalas verses szövegből készült el az előadás. 

 

A történet 1568-ban kezdődik, amikor Máriát elűzik a skót trónról és ő Angliába megy Erzsébethez. A két nő azonban 19 éven keresztül soha nem találkozott. Az előadásban a két királynő utolsó napjait láthatják a nézők és a találkozás ebben az előadásban születik meg.

– Az érdekelt, hogy az a két nő, akik az európai politika fontos alakítói voltak és örök viszályban kellett őrizniük hatalmukat, el tud-e jutni valódi önmagához, illetve hogy a hírnév, amit elnyertek, kitart-e a 21. századig - magyarázta a koncepciót Balog József. Hozzátette: Farkas Andrea és Sebők Maja nem feltámasztják és utánozzák a két királynő történelmi valóságát. A nézők színe előtt lesznek királynők, ahol mindketten vesztes csatát vívnak.

A darabot január 21-én és 22-én, valamint február 25-én láthatja a szegedi közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában