Évadzáró

2023.06.28. 09:35

Díjkiosztót és társulati ülést tartott az Opera

Brickner Szabolcs, Kovács István és Szegedi Csaba a Magyar Állami Operaház kamaraművészei, Melnyik Tatyjana az évad étoile-ja az Opera következő szezonjában. Az intézményben Rajna Martin első karmesterként, Halász Péter első vendégkarmesterként tevékenykedik a jövőben.

MW

Díjkiosztót és társulati ülést tartott az Opera

Forrás: Magyar Állami Operaház

Fotó: Nagy Attila

A Seregi László-díj idei kitüntetettje Pártay Lilla koreográfus – közölte az Opera kedden az MTI-vel.

Mint írják, az Opera vezetése több mint tíz éve hozta létre a magánénekeseknek odaítélhető A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese címet, amely az aktív szólisták iránti megbecsülést kívánja kifejezni. A balettművészek körében azonos célt szolgál A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja cím. Mindkét díjat az évadzáró Csillagóra-gálán adták át.

A 2018/2019-es szezon után a 2023/24-ben is a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese cím birtokosa Szegedi Csaba bariton. Ugyancsak az évad kamaraénekese a következő szezonban Brickner Szabolcs tenor, míg a harmadik kitüntetett Kovács István basszista.

A 2019/2020-as szezon után a 2023/2024-es évadban is a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja Melnyik Tatyjana principál.

Pártay Lilla koreográfus
Fotó: Nagy Attila / Forrás: Magyar Állami Operaház

A Magyar Állami Operaház Zenekari Kamaraművésze lett Ecseki Anikó I. hegedű szólamvezető, a Magyar Állami Operaház Énekkarának Kamaraművésze Kádár Ágota, a Magyar Nemzeti Balett Kamaraművésze Scrivener Louis tánckari művész.

A Magyar Állami Operaház Gyermekkarának Kamaraművésze Kirsch-Veszeli Jázmin szoprán, a Magyar Nemzeti Balettintézet Kamaraművésze Pollák Julianna Éva II. évfolyamos növendék.

Az Oláh Gusztáv, az Opera néhai főrendezője, vezető díszlet- és jelmeztervezője emlékére alapított emlékplakettet Szennai Kálmán karmester, korrepetitor érdemelte ki.

A karmestereknek és hangszeres művészeknek odaítélhető Ferencsik János-emlékdíjban Tóth János ütős, zenekari művész részesült, míg a Komor Vilmos karmester emlékére alapított plakettet Keresztesi Bálint tubaművész érdemelte ki.

A Márk Tivadar-emlékplakett idei díjazottja Márton Richárd jelmeztervező. A Gela Lajos-emlékplakettet Niklai Judit rendezőasszisztens vehette át.

Az évad utolsó balettelőadásán adták át a Seregi László-díjat Pártay Lillának, a Magyar Állami Operaház örökös tagjának és mesterművészének, aki aktív balettművész pályája kezdetétől készített koreográfiákat és balettbetéteket.

A Csillagóra díjátadón és évadzáró társulati ülésen Ókovács Szilveszter főigazgató az elmúlt év gazdasági változásaira tekintettel 6 százalékos általános, és további 4 százalékos, teljesítményalapú keresetemelést jelentett be az intézmény dolgozói számára, augusztus elsejétől, új vezetői ciklusa indulásától.

Elmondta, hogy a járandóság emelésénél az intézmény pusztán saját bevételeire támaszkodhat, ezért is vált szükségesség, hogy az Opera az idei évadtól 12 havi játékra álljon át, amire a kollégák megfelelő munkabeosztása és a felújított, klimatizálható Andrássy úti Ybl palota is lehetőséget ad – áll a közleményben.

A főigazgató bejelentette, hogy Kocsár Balázs ötéves kinevezésének lejártával várhatóan legalább egy évadon át a főzeneigazgatói poszt betöltetlen marad. A karmester vendégkarmesterként folytathatja munkáját a következő öt évben: egyebek mellett ő vezényelheti Plácido Domingo Nabucco-előadásait és a Borisz Godunov ősváltozatának premierjét is – áll a közleményben.

Pártay Lilla koreográfus a Seregi László-díj idei kitüntetettje
Fotó: Nagy Attila  / Forrás: Magyar Állami Operaház

Mint írják, a főigazgatói pályázatban foglaltak szerint és a fiatalítás jegyében Rajna Martin, a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, a Bécsi Állami Operaházzal is szerződésben álló művész érkezik az első karmesteri pozícióra, egyebek mellett a Don Giovanni premierjét dirigálja.

Kesselyák Gergely eddigi első karmester vendégkarmesterként folytathatja az Operával az együttműködést a következő öt évadban, ajánlatában Verdi-operák szerepelnek, illetve saját Nabucco-rendezése, valamint az intézmény a 2024/25-ös szezonban – a korábbi ütemtervnek megfelelően – kitűzi Hazatérés című operájának ősbemutatóját.

Ókovács Szilveszter bejelentette, hogy első vendégkarmesteri pozícióban visszatér a dalszínházhoz Halász Péter, a düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein első karmestere, aki 2013 és 2016 között már betöltötte a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatói és első karmesteri pozícióját. Halász Péter egyebek mellett a Ruszalka magyarországi bemutatóját dirigálja. A jövő évad programjában részt vesz Hámori Máté, Dénes István és Meskó Ilona karmester is.

Az Opera idei évadát 10 bemutató, köztük 5 egész estés előadás, 388 saját gyártású színpadi program, köztük 252 opera-, 103 balettelőadás, 43 féle opera- és 12 féle balettcím, 26 hangverseny és gálaest, 6 zongorás dalest, több mint 150 gyermek és ifjúsági program, száznál is több előadásokhoz kapcsolódó program jellemezte.

Az Operaház az évadban eddig 268 előadást tartott, augusztus közepéig további 26 előadást tűz műsorára. A nyáron az Opera együttesei Mahler VIII. szimfóniájának előadásával vesznek részt a Veszprém-Balaton 2023 EKF programsorozatban, az Opera zenekara kíséri Anna Netrebko és Yusif Eivazov fellépését a VeszprémFesten. Részt vesznek a Margitszigeti Színház nyári programjaiban, így Pretty Yende és Nadine Sierre gálaestjén és Verdi Attila című operájának színrevitelében. Az Opera énekkari koncerttel, operagálával és az Anna-bál nyitótáncának megtartásával képviselteti magát a balatonfüredi Anna Fesztiválon, míg a Művészetek Völgyében két vígopera látható a dalszínház produkciójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában