Fesztivál

2023.08.07. 10:58

Csehország és a népi parasztkonyha kapja idén a főszerepet a Mesterségek Ünnepén

A rendezvény augusztus 18. és 20. között látogatható a budai Várban. A helyszínen mintegy ezer magyar és külföldi kézműves portékáit tekinthetik meg az érdeklődők, és csaknem száz látványműhelyben ki is próbálhatják a mesterségeket – áll a szervezők hétfői közleményében.

MW

Érdeklődők a 33. Mesterségek Ünnepén a Budavári Palotában a megnyitó napján, 2019. augusztus 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A fesztiválon a legkisebbeket gyerekprogrammal, népi gyerekjátszókkal, a régi idők népi játékaival, a felnőtteket divatbemutatóval, táncházzal várják a budai Vár polgárvárosi részén, a Tóth Árpád sétányon, a Táncsics Mihály és Tárnok utcában, valamint a Szentháromság tértől a Dísz térig.

Ebben az évben a stráznicei székhelyű Nemzeti Népművészeti Intézettel együttműködve érkeznek majd a fesztiválra a csehországi kézművesek,

akiknek műhelyeiben a hagyományos népi mesterségekkel, többek között szövéssel, kékfestéssel, ütőfakészítéssel, hímzéssel és gyapjúfeldolgozással ismerkedhetnek meg a látogatók.

Fafaragó a Mesterségek Ünnepe programsorozaton a budavári Szentháromság téren 2022. augusztus 20-án
Fotó: Mónus Márton / Forrás:  MTI

A rendezvény idei kiemelt témája a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik, „Befordultam a konyhára.” címmel a népi parasztkonyha kellékei kerülnek a fókuszba. Olyan konyhai eszközöket mutatnak be a mesterek, amelyek a mai modern konyhának is hasznos tartozékai lehetnek, mint például fazekas termékek, sütő- és főzőedények, lakás- és konyhatextilek, tárolóedények, valamint vesszőből, csuhéból, gyékényből készült használati tárgyak.

Idén húsz éve csatlakozott Magyarország az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Egyezményéhez, ezért a rendezvényen 

kiemelt megjelenést kapnak az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség nemzeti és reprezentatív listájára felkerült mesterségeket képviselő közösségek.

Itt mutatkoznak be többek között a kalocsai, matyó és sárközi kézműveshagyományok, a mohácsi busók, a kékfestés és a tojásírás élő hagyománya, a höveji csipke, a szegedi papucs és az úri hímzés.

Idén is megrendezik a folkTREND! divatbemutatót, amelynek keretében olyan tervezők munkái lesznek láthatók, akik a hagyományos viseleti kultúránkhoz visszanyúlva, a XXI. század igényeinek megfelelő ruha-, és öltözékkiegészítő kollekciókat hoznak létre. Idén ötödik alkalommal lehetett pályázni a kiírásra, a helyszínen pedig a nyertes alkotások lesznek láthatók.

Modell készül a Mesterségek Ünnepén rendezett ”folkTREND! divatbemutatóra, amelyen a harmadik alkalommal, 2019-ben kiírt pályázat nyertes alkotásait mutatják be a Budavári Palota Oroszlános udvarában 2020. augusztus 20-án
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás:  MTI

A zenei programban a Szentháromság téri nagyszínpadon fellép többek között a Tatros Együttes, Tímár Sára és zenekara, Lakatos Mónika és a Romengo, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület táncegyüttesei, a Fitos Dezső Társulat, valamint Szalonna és bandája is.

A Hagyományok Háza a Dísz téri Fabatka Porta népi játszótéren bábszínházzal, ölbéli játékokkal, mesemondókkal, gyerekkoncertekkel és tánctanítással, valamint kézműves foglalkozásokkal várja a gyerekeket. A vár területén kikiáltók, gólyalábasok, mutatványosok igyekeznek megteremteni a vásári hangulatot, augusztus 20-án pedig kenyéráldással és a mesterek felvonulásával köszöntik Szent István napját és az új kenyér ünnepét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában