Würzburg

2023.07.31. 12:47

Röntgen egyetemén is díjazták Karikó Katalint

Az mRNS terápiás fejlesztéséről tartott előadást a Würzburgi Egyetem Biocentrum fesztiválján Karikó Katalin. A Szegedi Tudományegyetem professzora átvette a Theodor Boveri-díjat, majd találkozott az RNS-alapú gyógyászati lehetőségekkel ismerkedő doktoranduszok nemzetközi csapatával.

Koós Kata

Az mRNS-tudósok legfrissebb generációjával is találkozott Würzburgban a világhírű biokémikus. Fotó: SZTE

Würzburgban csaknem két éve várták, hogy Karikó Katalin ellátogasson az egyik legrégebbi németországi egyetemre. A Julius-Maximilians Universität rangját kifejezi, hogy a rektori székben 130 évvel ezelőtt Wilhelm Conrad Röntgen fizikus és gépészmérnök, az első Nobel-díjas, a róla elnevezett röntgensugár felfedezője ült. A Majna-parti város egyetemén nagyjából 23 hónappal ezelőtt jelentették be, hogy a würzburgi Fizikai-Orvostudományi Társaság díjazta Karikó Katalint, mert a „biokémikus kutatásaival megalapozta a koronavírus elleni RNS-oltás kifejlesztését” – tájékoztatott a Szegedi Tudományegyetem közleményében a világhírű biokémikus újabb kitüntetéséről. 

Hagyomány, hogy a tudományos díjjal jutalmazott kutató díszelőadást tart. Karikó Katalin, a „Theodor Boveri-díj 2021” díjazottja július 26-án az mRNS terápiás fejlesztéséről beszélt, majd részt vett a JMU Biocentrum új Boveri-kiállításának megnyitóján. A sejtbiológiával foglalkozó zoológus nevét viselő díj Karikó Katalin tizedik Németországhoz kötődő kitüntetése. A díj különlegessége, hogy első alkalommal ítélte nőnek a kitüntetést a würzburgi társaság.

2022 decemberében Bajorországban posztgraduális program indult, amelynek keretében 15 PhD-hallgató kapott lehetőséget, hogy bekapcsolódhasson az mRNS-alapú terápiás kutatásokba, emellett találkozzon az élvonalbeli kutatókkal. Ennek az elit csoportnak a tagjai az első találkozójukon, Würzburgban kérdezhették és hallgathatták a legismertebb mRNS-kutatót, Karikó Katalint, aki a dinamikus „nyári iskola” utáni Twitter-bejegyzésében, a Würzburgban készült vidám fénykép mellé azt írta: „Örömmel találkoztam veletek, az RNS-tudósok új generációjával”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában