Szegedi hírek

2023.09.22. 13:55

Mozart szülővárosában folytatja tanulmányait Balázs-Piri Soma

Szombaton még a szegedi dómban játssza Mozart d-moll zongoraversenyét Balázs-Piri Soma, Junior Prima díjas zongoraművész, október 1-jén pedig már Salzburgban kezdi meg felsőfokú tanulmányait. Lapunknak elmondta, miért akart mindenképpen a Mozarteum Zeneművészeti Egyetemre bekerülni.

Koós Kata

Soma fiatal kora ellenére az összes lakott kontinensen koncertezett már. Archív fotó: Török János

A világ egyik legrangosabb zeneművészeti egyetemének felvételijére való felkészüléssel telt a nyár Balázs-Piri Soma számára. A Virtuóz-győztes, Junior Prima díjas zongorista nagy álma vált valóra, amikor beválogatták a salzburgi Mozarteum négyéves zongora képzésére. A Mozart özvegye által 1841-ben alapított egyetem máig a világ élvonalában van, olyan prominens diákokkal büszkélkedhet, mint Herbert von Karajan karmester, Carl Orff zeneszerző, Alice Sara Ott és Igor Levit zongoraművészek vagy Camilla Nylund operaénekes.

Első körben be kellett küldeni egy videót, annak alapján hívtak be. A második forduló már személyes jelenléttel zajlott Salzburgban. A vizsgán bent ült a zongora tanszak több mint tíz oktatója. Előre megadták a vizsgadarabokat, amelyekből részleteket kellett játszanom. Egy kanadai professzornő vett fel engem, aki annak idején Sebők György zongoraművésznél tanult. Nagyon várom a közös munkát 

– mondta el lapunknak Soma, aki 70 ország tehetségeivel együtt tanul majd a patinás intézményben.

Szerintem nincs még egy olyan város a világon, mint Salzburg, ahol ilyen erős a klasszikus zene jelenléte. Minden utcában ott van. Például, amikor a felvételi után sétáltam a városban, véletlenül belefutottam egy csembaló koncertbe. Szerdán délután háromkor Mozartot játszottak. Szóval ez tényleg olyan közeg, ami nagyon meg tudja ihletni az embert. Ráadásul a világ minden tájáról érkeznek diákok. Az is hasznos, hogy meg tudjuk osztani egymással az adott darabról a saját véleményünket. Szerintem egymástól is sokat tanulunk majd 

– indokolta meg, hogy miért a Mozarteumra esett a választása.

Ám egyáltalán miért érezte Balázs-Piri Soma a továbbtanulás szükségét? – adta magát a kérdés.

 Hiszen az összes lakott kontinensen koncertezett már, többször lépett fel Plácido Domingo operaénekessel, lemezfelvételt is készített a világhírű művésszel, a Dubaji Világkiállítás nagyszínpadától Londonon át New Yorkig megfordult már a legrangosabb koncerttermekben.

Tudom, hogy közhely, de tényleg az egész életen át tanulunk. Most 19 éves vagyok, és szerintem ebben az életkorban nagyon lényeges, hogy jó kezekben legyen az ember. Most kell sokat dolgozni, hogy még jobb lehessek

 – adta meg a választ.

Az ifjú zongoravirtuózt dupla öröm érte a nyáron, ugyanis a sikeres felvételi után elnyerte a Nemzeti Tehetség Központ Stipendium Peregrinum ösztöndíját, amely a teljes évi tandíját, a lakhatási és megélhetési költségeit is fedezi.

Somát legközelebb szombaton láthatja a szegedi közönség. A Szent Gellért Fesztivál nyitóestjén 20 órától a dómban az Anima Musicae Kamarazenekarral ad közös, ingyenes koncertet. Yoon Kuk Lee, a fesztivál zenei igazgatójának vezényletével Mozart d-moll zongoraversenyét játssza majd.

 Nekem tényleg mindig itthon a legszebb fellépni. Izgatottan várom, hogy újra a dómban játszhassak, ráadásul ilyen remek zenekarral és kiváló karmesterrel 

– fűzte hozzá lelkesen.

Az év végéig tanulmányai mellett még Budapesten és Zágrábban is ad koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában