Helyi bulvár, celeb

2024.03.14. 08:00

Életéről mesél Szinetár Dóra önálló estjén

Önéletrajzi stand-up esttel érkezik Szinetár Dóra a Szegedi Nemzeti Színházba március 24-én. Ígérete szerint kacagásra és elgondolkodásra is bőséggel biztosítanak majd lehetőséget elhangzó életepizódjai.

Koós Kata

A színésznő számára a stand-up est nem puszta múltidézés, sokkal inkább terápia. Archív fotó: Máté Krisztián

Lévai Balázs filmrendező, producer ötlete volt az önéletrajzi stand-up műfajának magyarországi meghonosítása. Az Egy életem című sorozat keretében közismert alkotókat kért fel, hogy önálló esteken saját magukat alakítva álljanak ki a reflektorfénybe, és meséljenek életükről a nagyközönségnek. Egyikük Szinetár Dóra Jászai Mari-díjas színésznő volt, aki március 24-én a Kisszínházban osztja meg életepizódjait a szegedi közönséggel.

Kacagtat és elgondolkodtat

Alapvetően történetmesélő típus vagyok. Ha társaságban bármi szóba kerül, arról biztos, hogy eszembe jut egy párhuzam a saját életemmel. Szeretek mesélni, hatással lenni a színpadon kívül is. Másrészt rólam kislány koromtól kezdve rengeteget cikkeztek a bulvárlapok, így szándékom nélkül, de a magánéletem egy részét a nyilvánosság előtt éltem. Ennek az lett a következménye, hogy olyan dolgokat kezdtek rólam gondolni az emberek, amilyen benyomást a cikkekből összeraktak. Viszont nagy százalékban úgy éreztem, hogy ez köszönőviszonyban sincs a valósággal

 – adta meg a választ a színésznő arra a kérdésre, hogy miért mondott igent Lévai felkérésére.

Azzal folytatta, hogy sokszor futott már bele közösségi oldalakon nemtelen támadásokba. Többször reagált ezekre úgy, hogy privát üzenetben kávézni hívta a kommentelőt.  

De soha nem jött el senki. Pedig megírtam, hogy elmesélem szívesen, mi történt, ha tényleg ennyire érdekli

 – fűzte hozzá.

A rendezővel közösen válogatták be a műsorba az elhangzó emlékeket. Kacagtató és elgondolkodtató történetek váltják majd egymást.

 Számomra azok a legizgalmasabb előadások, amelyek erős érzelmi hullámvasútra ültetik a közönséget. Szerintem akkor tud az ember igazán jól szórakozni, ha közben el kell kicsit gondolkodnia, és akkor tud igazán meghatódni, ha az utána fel van oldva egy jóízű kacagással

 – fejtette ki.

Hitelességre éhezve

Hangsúlyozta, hogy az Egy életem korántsem öncélú produkció.

 A mai világban sokszor tűnik úgy, mintha beleláthatnánk emberek legmélyebb magánügyeibe a különböző internetes felületeken keresztül. De szerintem mindenki érzi, hogy istenigazából ennek nem sok köze van a valósághoz. Sokan megcsömörlöttek már az idealizált képektől, szerintem ki vagyunk éhezve a hitelességre. Az Egy életem esten nem színésznőként, hanem hétköznapi emberként állok a színpadon, akinek volt házassága, válása, vetélései, akinek furcsa volt, amikor először megnézték az utcán. Azt szeretném megmutatni, hogy ami bennem különleges, az mindenkiben különleges. Talán megnyugtató lesz látni, hogy nem attól lesz kivételes az ember, ha bekerül a reflektorfénybe, hanem önmagában mindenki óriási érték

  – fejtette ki Szinetár Dóra.

Az estnek szegedi vonatkozásai is lesznek, hiszen karrierje tízéves korában a Szegedi Szabadtéri Játékokon indult. A nyomorultak musicalben alakította a kis Cosette-t.

Terápia is az előadás

A színésznő arra is kitért, hogy számára ez az előadás nem csak múltidézés, hanem terápia is.

 Nyilván engem is értek traumák, amik miatt sokszor beszélgettem különböző emberekkel. Egy közös volt bennük, hogy a pszichoanalitikus, a buddhista láma és a csontkovács-boszorkány is nagyon jól szórakozott a történeteimen. Persze megélni nem volt mindig vicces, de elmesélni nagyon hasznos terápia számomra. Érzem, ahogy feloldódnak bennem ezek az emlékek, amikor újra és újra elmondom

 – zárta a beszélgetést a színésznő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában