Tapasztalatokat cseréltek a kollégák

2019.10.10. 14:36

Uniós országok vámosai tanultak Röszkén – Fotók

Tíz uniós tagállamból érkeztek vámosok Csongrád megyébe, hogy tapasztalatot cseréljenek itteni kollégáikkal. Azért ide jöttek, mert a röszkei határátkelő az egyik legforgalmasabb Európában, és például a legtöbb drogot is itt foglalják le.

Munkatársunktól

Röszkén szinte minden csempészt elfognak. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba [email protected]

Háromnapos, tapasztalatcserével egybekötött oktatást tartottak a vámellenőrzés folyamatáról, az Európai Unió keleti és délkeleti szárazföldi határán dolgozó 10 ország 22 vámosának a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai. A képzés utolsó napján, tegnap a röszkei határátkelőhelyen a gyakorlatban is bemutatták, hogy mit tanultak.

Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtófelelőse elmondta, hogy a röszkei felderítések majdhogynem világhírűek, az itt dolgozók rendkívül tapasztaltak, többek között ezért is itt tartották a háromnapos programot.

Ennek a részleteiről már a röszkei kirendeltség vám- és pénzügyőri főelőadója beszélt. Kovács Zsolt elmondta, hogy az oktatáson a magyar vámigazgatás adta az alapokat, gyakorlatilag a Röszkén bevett kockázatelemzést és gépjármű átvizsgálást tanították meg a kollégáiknak.

– Az itt tanultakból az összes külföldről érkezett kollégánk tud profitálni, miután hazatért. Ennek nagyon komoly gyakorlati haszna van, egyrészt a kapcsolatépítésben fontos, de az információcsere is lényeges – mondta Kovács Zsolt.

 

Azt is megtudtuk, hogy a képzés után jelentősen növekszik a vámkezelés hatékonysága, amivel együtt a várakozási idő is csökkenhet.

– Egy jó kockázatelemző vámos, vagy egy jó gépjárműátvizsgáló sokkal kevesebb időt tölt a fizikai ellenőrzéssel – fogalmazott a főelőadó.

Kovács Zsolt azt is elmondta, hogy a Röszkén dolgozó vámosok azért is tapasztaltabbak a kollégáiknál, mert ez az Európai Unió egyik legforgalmasabb határátkelője.

– Itt rengeteg felderítés volt az elmúlt években. Az elmúlt hat-nyolc évben például több mint négy tonna kábítószert foglaltunk le, körülbelül 150 szállítónál, és még erre jön rá a cigarettacsempészek elfogása is. Ráadásul nemcsak az elfogásszám nagy, hanem a lefoglalt, elkobzott mennyiség is, és nem csak a kábítószereknél – mondta még Kovács Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában