Sokba kerülhet a hanyagság

2020.10.16. 15:00

Maszkhasználat – Egy nap alatt 75-ször intézkedtek a rendőrök

Ha nem, vagy nem a rendeletnek megfelelően, az orrot és a szájat is eltakarva viseljük a maszkot, nemcsak társaink egészségét, pénztárcánkat is veszélyeztetjük, illetve a boltok, üzletek is ráfizethetnek.

I. P.

Általában fegyelmezettek vagyunk. Egyre többen figyelnek a maszk helyes használatára is. FOTÓ: FRANK YVETTE

Fotó: Frank Yvette

– Senki helyett, vagy hibájából nem fizetek! – csattant fel Szegeden egy kisbolt eladója, mikor arról beszélgettünk, milyen büntetési tarifák vannak, ha valaki nem viseli a maszkot az üzletben. A koronavírus ellen ez az egyik legfontosabb – a 1,5 méteres biztonsági távolság betartása mellett – védekezési eszköz, ami kizárólag akkor hatékony, ha mindenki szabályosan, az orrot és a szájat eltakarva hord­ja. Nemcsak embertársainkat, pénztárcánkat is védjük: a hanyagság 8000 forintig terje­­dő helyszíni bírságba (például: tömegközlekedésen) vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságba kerülhet.

Általában fegyelmezettek vagyunk. Egyre többen figyelnek a maszk helyes használatára is. FOTÓ: FRANK YVETTE

A minap olvashattak lapunkban a maszkviselésről megyei körképet, az derült ki: általában fegyelmezettek vagyunk, a többség előírásszerűen hord­­ja, bár a boltokban még so­kunkat figyelmeztetni kell.

A tömegköz­lekedési eszközökön a 6 évnél idősebbek kötelesek szájmaszkot viselni, ez érvényes – vendéglátóhelyek kivételével – például az üzletekre is. A bolt üzemeltetője, illetve az eladó (ne­­ki szintén kötelező a maszk) nem szolgálhatja ki azt, aki a felszólítás ellenére nem, vagy nem helyesen hordja, és gondoskodnia kell arról, hogy elhagyja a helyiséget, rendőrt hívhat.

Megszegése először figyelmeztetéssel, másodszor 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírsággal jár, harmadszorra az üzletet 3 napra, de akár 1 évre is bezárhatják.

A buszról, villamosról, troli­ról, vonatról is leszállíthatnak minket, ha nem, és figyelmeztetésre sem akarunk maszkot fel­­venni, és itt is értesíthető a rend­­őrség. Az esetek országosan sem na­­gyok: maszkviselési szabályok megszegése miatt szerdán 75-ször – 8 jármű, 67 bolt, közintézmény, egyéb – intézkedtek a rendőrök, ez naponta hasonló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában