Helyi életstílus

2020.10.06. 16:36

Nem óvják az egészségüket

Megyei roma egészségnapot tartottak szombaton Bakson, amelyre kevesen látogattak el. Ennek apropóján arra voltunk kíváncsiak, mennyire él egészségesen, vigyáz magára a cigányság.

Imre Péter

Fotó: Imre Péter

– Azt tapasztalom, hogy a romák 90 százaléka nem tartja be az egészséges életmóddal kapcsolatos szabályokat, ezért körükben nagyobb is a halandóság. Csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már késő, nincs segítség – mondta kérdésünkre Mihály Sándor József, a megyei cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke. Közben a gyerekek tornáztak, mozogtak a baksi általános iskola udvarán, a sportcsarnokban megmérték vérnyomásukat, testzsírszázalékukat, kosárra dobhattak, pingpongozhattak a megyei roma egészségnapon. A legkisebbeket alma, üdítő és ugrálóvár várta.

Nincs fertőzött

Az eseményt Búza Zsolt polgármester és Kormányos Sándor, a megyei közgyűlés tagja, tanácsnoka nyitotta meg. Hangsúlyozták: nagy dolog, hogy a koronavírus-világjárvány alatt rendezhetik meg a programot, méghozzá biztonságosan. A a faluvezető kiemelte, Bakson nincs fertőzött, a lakosok betartják az előírásokat.

Testzsírszázalék mérése az iskola sportcsarnokában.
Fotó: Imre Péter

Szegényes étkezés

– A szegényes, vagyis a szegénység miatti, szénhidrátban gazdag ételek, mint a kenyér, a zsír és a burgonya fokozott fogyasztása hozzájárul az elhízáshoz, a betegségek kialakulásához. Gyümölcsökre, zöldségekre, vitaminokra, tartalmas és változatos étkezésre nem futja – folytatta a ceremónia előtt megkezdett beszélgetésünket Mihály Sándor József. Közölte, a baksihoz hasonló egészségnapokra is a felsoroltak miatt mennek el kevesen, pedig sok mindent tanulhatnának. Szerinte a romákat csakis személyes meghívással, me­ggyő­zéssel lehet elvinni az ilyen eseményekre, rendezvényekre.

– Sehogy! – válaszolta Dimovics Antal helyi roma vezető, amikor azt kérdeztük, hogyan vigyáznak az egészségükre a cigányok. – Nem foglalkoznak vele, elhanyagolják, ezért fordulhat elő, hogy már 40-50 évesen meghalnak – tette hozzá.

Gyógyítanak

– Az alternatív gyógymódokhoz viszont értenek: szedik a kamillát, gyűjtik a hársfavirágot, teát főznek belőlük és hagymahéjból is, de jó hatású a szarkaláb és az útilapu is. Tudják, sok mindenből lehet gyógyító teát, gyógyhatású készítményt csinálni, mert a növényben él a gyógyszer – mondta még Mihály Sándor József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában