egészségünk rovására megy

2020.10.30. 07:42

Sokszor lesz szennyezett a levegő ezen a télen

A légszennyezettség minden télen problémát jelent, az extrém sarkvidéki melegedés miatt viszont a mostani szezonban erre az időjárás is rátesz majd egy lapáttal. Valószínűleg az eddigieknél kevesebb lesz a légmozgás, mely kisöpörhetné az alsó légrétegben koncentrálódó szennyező anyagokat.

Munkatársunktól

Nem megfelelő tüzeléssel mi is hozzájárulunk a légszennyezettség romlásához.

Fotó: Frank Yvette

A 80-as értéket is megközelítette csütörtök hajnalban Szegeden a szálló por koncentrációja. A 24 órás átlag egészségügyi határértéke: 50 μg/m3, és bár napközben kitisztult a levegő, az adatokból látszik, hogy elkezdődött a minden télen visszatérő probléma: egyre gyakrabban romlik a levegő minősége. Ez pedig egészségünk rovására mehet.

A PM10 névvel jelölt szálló por alatt azokat a levegőben lebegő szilárd és folyékony részecskéket értjük, amelyek kis méretük miatt nem akadnak fent a légzőrendszer szűrőin, így lejutnak a tüdőhöz. Ennek következménye lehet enyhe légúti elváltozás, allergia vagy károsodott légzési funkció és emelkedhet a tüdőrák kialakulásának a kockázata. Az érzékeny emberekre már a legalacsonyabb szintű szennyezés is veszélyt jelent. A leginkább veszélyeztetettek a csecsemők, az időskorúak és a dohányosok.

Rajtuk kívül kiemelten érzékenyek a légúti és keringési megbetegedésben szenvedők. Asztma esetén a rohamok gyakorisága és a gyógyszerigény is megnövekedhet.

Nem megfelelő tüzeléssel mi is hozzájárulunk a légszennyezettség romlásához.
Fotó: Frank Yvette

Annak, hogy miért ősz végén és télen jellemző leginkább a szállópor-koncentráció növekedése, egyrészt meteorológiai oka van. Gál Tamás, a SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék tanszékvezető-helyettes egyetemi docense lapunknak elmondta, szélcsendes, front nélküli időszakban a szennyezett levegő az alsó 100-150 méteres részegben sűrűsödik össze, míg ha van, ami átmozgatja, akár 2 ezer méteres magasságig is keveredhet. Könnyen belátható tehát, hogy ha ugyanaz a mennyiségű szálló por jóval kisebb légrétegben koncentrálódik, az a légszennyezettség jelentős növekedéséhez vezet.

– A sarkvidéki melegedés miatt ciklonok átvonulására valószínűleg az idei télen nem számíthatunk, csupán a hideg és a meleg beáramlása alakítja majd időjárásunkat. Ez a helyzet különösen kedvez a szélcsendes időjárásnak, vagyis az extrém meleg sarkvidéki időjárás miatt valószínűleg a következő időszakban jóval gyakoribb lesz, hogy magas szállópor-koncentrációt mérünk – foglalta össze a szakember.

Bár az időjárást nem befolyásolhatjuk, azt azonban igen, hogy mennyi káros anyag kerül a levegőbe, amelyet aztán beszívunk. A nem megfelelő tüzelőanyag használata jelentős mennyiségű szállópor-kibocsátással jár. Kezeletlen fa és a papír kivételével, tilos minden hulladék elégetése, beleértve például a festett, lakkozott ablakkereteket, ajtókat, régi bútorokat, a műanyag hulladékot, a gumit, rongyokat. Ezen anyagok elégetésekor a bennük található, vagy a kezelés következtében felhordott, különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, károsítva az egészségünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában