Helyi életstílus

2020.10.08. 18:37

Újra itt vannak a „lakásfoglalók”

A következő hetekben ismét számíthatunk a nagy bosszúságot okozó poloskainvázióra. A büdös bogaraknak csúfolt rovarok mindössze 7 éve jelentek meg hazánkban, mostanra azonban elviselhetetlen tömegben vannak jelen, hiszen se kemény fagyok, se természetes ellenségeik nincsenek, amelyek megtizedelhetnék létszámukat.

T. K.

Fotó: Kuklis István

Néhány éve minden ősszel megkeseríti a lakosok életét a poloskainvázió. Az október elején kezdődő roham oka, hogy az addig a mezőgazdasági területeken élő és jelentős károkat okozó rovarok a hideg idő közeledtével telelőhelyet keresnek maguknak, erre pedig a legalkalmasabbnak a meleg házakat, lakásokat találják. Képesek a legkisebb réseken is befurakodni, és bár nem csípnek, és igyekeznek el is rejtőzni szem elől, szaguk miatt kifejezetten kellemetlen lakótársnak számítanak. Vasárnap délután az algyői hídnál például olyan mértékben rajzottak, hogy csaknem lehetetlenné tették a kerékpáros közlekedést.

A klíma miatt jöttek

Magyarországon legnagyobb számban a barnás színű ázsiai márványpoloskával, a zöld színű, Kelet-Afrikából származó vándorpoloskával, valamint újabban a levéllábú poloskával találkozhatunk. Az utóbbi évtizedig ezek a melegkedvelő rovarok szinte ismeretlenek voltak hazánkban, a klímaváltozás azonban mostanra kedvező körülményeket teremtett nekik nálunk is. Az ázsiai márványpoloska az USA-ban az ezredforduló éveiben telepedett meg, Európába pedig a 2000-es évek első felében hurcolták be. Hazánkban a fővárosban találták meg először 2013 őszén a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kara rovartani tanszékének munkatársai, 2018 novemberére pedig az összes megyében felbukkant.

Nincs ellensége

Az évi 1 vagy 2 nemzedék reprodukálására képes faj kifejlődéséhez 13–36 fok szükséges. Télen a rövidebb fagyokat kéreg alatt vagy egyéb védett helyeken megbújva átvészeli, vagyis ha nincs hosszú hideg tél, nincs gátja a folyamatos szaporodásának sem. Már csak azért sem, mert természetes ellenséggel nem nagyon kell számolnia: szaga miatt a legtöbb potenciális ellenség is elkerüli. A megoldást éppen ezért valószínűleg a paraziták jelentik majd: ilyen például a poloska tojásaiból kikelő szamurájdarázs, amely már szintén megtalálható Európában.

Bár a lakásokban hangosan repkedő és bűzös szagot árasztó rovarok valóban bosszantó vendégek, a poloskák hazai elterjedése ennél sokkal nagyobb problémát is okoz. Számos zöldséget, gyümölcsöt és dísznövényt kedvel, amelyek terméseiből vagy leveléből szívogatja a nedvességet. Ennek köszönhetően a legkülönfélébb külső és belső elszíneződések, állagváltozás, deformációk alakulhatnak ki a növényeken. Táplálkozása során mindamellett baktériumokat és élesztőgombákat is átvihet egyik termésről a másikra. Súlyos károkat jegyeztek már fel poloskák miatt az alma-, körte-, őszibarack- és mogyorótermesztésben, de nem kíméli a csemegekukoricát, babot, paprikát, paradicsomot sem.

Poloskatérkép készül

Mivel a hazánkban viszonylag új keletű rovarfajok itteni életéről kevés még az információ, hamarosan poloskatérkép is készül a lakosság bejelentései alapján. Ez segíthet megérteni, miért és hol terjednek a leggyorsabban, milyen környezeti feltételek járulnak hozzá leginkább az elszaporodásukhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában