Helyi életstílus

2021.01.04. 13:35

Kinyílt az év első hóvirágja

Míg a karácsonyi rózsaként is­­mert fekete hunyor az év végi ünnepek környékén virágzik, a hóvirágot a tél végéhez szokás kötni.

Farkas Judit

Vízcseppek ültek meg az év első hóvirágjának szirmain. Fotó: Farkas Judit

Szeged környékén azonban nem ritka, hogy egy-egy januári enyhülésnél előbújnak, esetleg ki is nyílnak, aztán a fagy elfekteti a fehér harangokat – később meg felkelnek, mintha mi sem történt volna.

Idén már december végén előbújtak a földből a levelek, megmutatták magukat a bimbók, ezt nem csak Szegedről jelezték – az új év alkalmából pedig kinyílott az első hóvirág a kertben. Nem az olvadó hó alól bújt elő, a szirmain esőcseppek ültek meg.

Vízcseppek ültek meg az év első hóvirágjának szirmain.
Fotó: Farkas Judit

A hóvirág egyébként az amarilliszfélék legismertebb nemzetsége. Huszonegy faja él a Pireneusoktól Közép- és Dél-Európán át a Közel-Keletig. Magyarországon a kertekben találkozhatunk pompás, redőslevelű, levantei hóvirággal is, írja a Wikipédia, amit védettként ismerünk, az pedig a nálunk őshonos kikeleti hóvirág, ami 2017-ben az év vadvirága volt, egy szál letépését 120 ezer forinttal büntetik.

A kertek legjellemzőbb hóvirágja a pompás vagy óriás, ami már decemberben kibújhat, januárban ki is virágozhat. Nem akkora csoda tehát a jelenség, és nem feltétlenül jelenti azt, hogy közeleg a tavasz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában